Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Huszonegyszeres különbség Vas megye lakásárai között

  • 2021. december 5.

A Vas megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg között 21-szeres volt a különbség. A listavezető Sé 462 ezer forinttal, a legolcsóbb pedig  Halastó 22 ezer forinttal. Az utcaszintű hivatalos adatok szerint a múlt évben a szombathelyi Írottkő utca volt a legdrágább, ahol 526 ezer forintos négyzetméteráron keltek el az ingatlanok.

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb – 21 ezer forintos ár – pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik. Többek között ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Vas megyében, melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral. 

Kétsebességes az országos piac

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Vas megyében tavaly átlagosan 302 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 283 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 6,7 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait, és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek. 

“Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén, így Vas megyében is élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

„A járvány előtti időszakban, 2015 és 2019 között az országos használtlakás-piacon belül a megyeszékhelyeken mérsékelten nőtt, a kisebb városokban és községekben ütemesen emelkedett a forgalom, miközben a fővárosban évről évre csökkent.”

Toplista a megyéből

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során két szombathelyi közterület volt a legdrágább: az Írottkő utcát 526 ezer, a Juhász Gyula utcát pedig 517 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte. A harmadik helyen a sárvári Rákóczi Ferenc utca szerepel 476 ezer forinttal. A top 10-ben szerepel még a szombathelyi Kálvária utca, Kenyérvíz utca, Tömjénhegy utca, Országh László utca, Jurisich Miklós utca, továbbá kőszegi Kastélykert lakópark és a büki Golf út 429-475 ezer forinttal.  

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is:  a megyében tavaly 102 és 158 ezer forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek a büki Zrínyi utcához, Jákhoz és Vasvárhoz tartoztak. 

Kik az idei kínálat legolcsóbb és legdrágább szereplői? 

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. 

A listát Sé vezeti 462 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Orfalu és Szalafő, ahol 450 ezer és 445 ezer forintos négyzetméterár adódott. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Szombathely, Torony, Gencsapáti, Vasszécseny, Kőszegszerdahely, Szentgotthárd, Salköveskút, ezeken a településeken 391-432 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét. 

A megye legolcsóbb települése Halastó 22 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Emellett még Telekes, valamint Kemeneskápolna sorolható a legalacsonyabb árú települések közé 25 és 40 ezer forinttal. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!