Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hol tart a lakáspiac? Árkörkép Baranya vármegyéből 

  • 2023. október 17.

Változást hozott az idei év a használt lakóingatlanok piacára. Ez az egyre szélesebb kínálattal, a bizonytalan gazdasági környezettel, a kiadások növekedésével magyarázható, ám a következő időszakban élénkülés jöhet az országos és a Baranya vármegyei piacon egyaránt – áll az ingatlan.com legfrissebb piaci elemzésében, amely ismerteti a szeptember végi árakat. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Új egyensúly alakult ki az idén, mivel még mindig hiány van vevőkből. A kereslet csökkent mindenhol, így Budapesten, a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban és a településeken is beállt egy, a korábbi évekhez képest alacsonyabb szintre. Mindez az árakra is hatással volt. Már 2022 második felében is nagyon lelassult a drágulás üteme, ám a piac lendülete akkor még néhány százalékos áremelkedést hozott. Ezzel szemben 2023-ban január óta szinte minden településen stagnáltak az árak.” 

Bár a lakáspiaci forgalmat meghatározó országos és vármegyei nettó átlagkeresetek éves szinten 14-14 százalékkal 370 ezer, illetve 309 ezer forintra nőttek, a mindennapi kiadások jelentősen emelkedtek, így a fizetések vásárlóereje visszafogottabbá vált. Ebben a bizonytalan környezetben pedig sok háztartás óvatos maradt és későbbre halasztotta a lakóingatlan-vásárlást. 

Baranya vármegyei árkörkép

Az elemzés szerint Baranya vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 499 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 492 ezer forinttal. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 36 millió forintnál jár az idén, míg egy évvel korábban 34,9 millió forint volt. 

 

Pécsen az átlagos négyzetméterár 582 ezer forintot tett ki, ami lényegében stagnálást jelent a tavalyi 580 ezer forinthoz képest. Az pécsi lakóingatlanok 40 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, míg egy évvel korábban 39 millió forint volt. A vármegye legjelentősebb kínálatát mutató települések közül Komlón a 268 ezer forintos idén szeptemberi átlagos négyzetméterár meghaladja a tizenkét hónappal ezelőtti 254 ezer forintot. A városban a lakóingatlanok 13,9 milliós átlagára elmarad a tavalyi 14,9 milliós összegtől. A pécsi agglomerációba tartozó Kozármislenyben a négyzetméterár 708 ezer forintra nőtt 626 ezerről, a lakóingatlanok átlagára pedig 80 millióra emelkedett a korábbi 62,5 millióról. Ez a drágulás pedig a vonzáskörzet kiemelkedő településének erőteljes felértékelődését jelzi. Mohácson, Harkányban és Siklóson az átlagos négyzetméterár 313-469 ezer forintra változott a tavalyi 269-364 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 23,4 – 41,9 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 20,9-44,9 millió forintról volt szó. 

Piaci kilátások, jöhetnek a csokos vevők

Balogh László szerint az őszi hónapokban valamennyire élénkíthetik a keresletet a piacra visszatérő nagyvárosi csokos vevők, akik kihasználhatják a stagnáló ingatlanárak nyújtotta lehetőségeket. Ezek a vásárlók nem csak a 2023-ban még elérhető vissza nem térítendő lakástámogatásokat tehetik zsebre, hanem az ezekhez kapcsolódó kedvezményeket is. 

A szakember szerint a gyengébb keresletnek köszönhetően kialakult új lakáspiaci egyensúly miatt az őszi hónapokban sem kell a lakások jelentős drágulásától tartania a piacra lépő vevőknek.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!