Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hol tart a lakáspiac? Árkörkép Bács-Kiskun vármegyéből 

  • 2023. október 17.

Átalakult a használt lakóingatlanok piaca ebben az évben. Ez az egyre szélesebb kínálattal, a bizonytalan gazdasági környezettel, a kiadások növekedésével magyarázható, ám a következő időszakban élénkülés jöhet az országos és a Bács-Kiskun vármegyei piacon egyaránt – ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb piaci elemzéséből, amely ismerteti a szeptember végi árakat. 

“Új egyensúly alakult ki az idén, mivel még mindig hiány van vevőkből. A kereslet csökkent mindenhol, így Budapesten, a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban és a településeken is beállt egy, a korábbi évekhez képest alacsonyabb szintre. Mindez az árakra is hatással volt. Már 2022 második felében is nagyon lelassult a drágulás üteme, ám a piac lendülete akkor még néhány százalékos áremelkedést hozott. Ezzel szemben 2023-ban január óta szinte minden településen stagnáltak az árak”

– mondta a jelenlegi lakáspiaci helyzetről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Árkörkép Bács-Kiskun vármegyéből 

Bár a lakáspiaci keresletet nagyban meghatározó országos és vármegyei nettó átlagkeresetek éves szinten 14-14 százalékkal 370 ezer, illetve 315 ezer forintra nőttek, ám a mindennapi kiadások jelentősen emelkedtek, így a fizetések vásárlóereje visszafogottabbá vált. Ebben a bizonytalan környezetben pedig sok háztartás óvatos maradt és későbbre halasztotta a lakóingatlan-vásárlást. 

Az elemzés szerint Bács-Kiskun vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 395 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 380 ezer forinttal. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 32 millió forintnál jár az idén, míg egy évvel korábban 33,9 millió forint volt. 

Kecskeméten az átlagos négyzetméterár 583 ezer forintot tett ki, ami drágulást jelent a tavalyi 558 ezer forinthoz képest. Az kecskeméti lakóingatlanok 52 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, míg egy évvel korábban 49,9 millió forint volt. A vármegye legjelentősebb lakásválasztékát felvonultató települések közül Baján a 426 ezer forintos idén szeptemberi átlagos négyzetméterár meghaladja a tizenkét hónappal ezelőtti 369 ezer forintot. A városban a lakóingatlanok 34 milliós átlagára ugyanakkor elmarad a tavalyi 38 milliós összegtől. Az eltérő árváltozás magyarázata, hogy a kisebb alapterületű lakások kerültek a piacra. Kiskunhalason, Kalocsán és Kiskunfélegyházán az átlagos négyzetméterár 348-361 ezer forintra változott a tavalyi 238-357 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 25-28,5 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 26-30,5 millió forintról volt szó. 

 

Mi vár a piacra? Visszatérhetnek a csokos vevők

Balogh László szerint az őszi hónapokban valamennyire élénkíthetik a keresletet a piacra visszatérő nagyvárosi csokos vevők, akik kihasználhatják a stagnáló ingatlanárak nyújtotta lehetőségeket. Ezek a vásárlók nemcsak a 2023-ban még elérhető vissza nem térítendő lakástámogatásokat tehetik zsebre, hanem az ezekhez kapcsolódó kedvezményeket is. 

A szakember szerint a gyengébb keresletnek köszönhetően kialakult új lakáspiaci egyensúly miatt az őszi hónapokban sem kell a lakások jelentős drágulásától tartania a piacra lépő vevőknek.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!