Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hogyan fordulhat Nógrád vármegye lakáspiaca élénkülésbe?

  • 2023. június 8.

Tavaly májushoz képest még jelentősen emelkedtek az árak az országos lakáspiacon, de januárhoz képest sokkal visszafogottabb a drágulás. Ehhez a tendenciához passzolnak a Nógrád vármegyei adatok és a vármegyeszékhelyé is – áll az ingatlan.com friss vármegyei lakáspiac alakulását bemutató elemzésében.

Salgótarjánban megállt a drágulás

Nógrád vármegyében az eladó használt lakások átlagos négyzetméterára 235 ezer forint volt idén májusban, ez 22 százalékos éves növekedést jelent és 7 százalékkal haladja meg a januári szintet, azaz egyértelmű az árak lassulása. A vármegyeszékhely is ezen az úton jár.

A salgótarjáni 250 ezer forintos ár 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, míg az év elejéhez képest nem jelent változást. Balassagyarmaton majdnem ugyanez a helyzet: a mostani 351 ezer forintos négyzetméterár 15 százalékkal haladja meg a tavalyit. A januárihoz képest stagnálásról van szó. Rétságon még erőteljesebb a lassulás, bár a mostani 444 ezer forintos négyzetméterár 73 százalékos plusz tavalyhoz képest, a januári szinttel összevetve csak 7 százalékos a többlet.

“Már tavaly nyáron látni lehetett, hogy véget ért a lakáspiaci drágulás az országos piacon, ezt a Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják, hiszen tartós emelkedés után a múlt év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest országos szinten 2,6 százalékkal csökkentek a lakásárak.”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az országos tendenciákat jellemezve.

A korábbi évekhez képest tehát visszafogottabb lett a lakáspiac, ami egyebek mellett azzal magyarázható, hogy a mindennapi kiadások emelkedése és a gazdasági bizonytalanság miatt sokan későbbre tolták a lakásvásárlást.

Melyek a sajátos gazdasági mutatók a vármegyében? 

Ahogy az ország minden részében, Nógrádban is a lakáspiaci forgalom nagyban függ a fizetések alakulásától. Bár vármegyében tavaly a nettó keresetek több mint 20 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, ám az országos 14,5 százalékos inflációval korrigált reálbérmutató 5 százalékos emelkedésről tanúskodott.

A munkanélküliségi ráta a vármegyében jóval magasabb a 3,9 százalékos országos átlagnál, ugyanis itt több mint 8 százalékos volt tavaly. Ezek a gazdasági jelenségek pedig a lakóingatlanok piacára is hatással vannak.

A lakáspiaci aktivitás fokozódásához éppen ezért hosszú távon a reálbérek és a vásárlóerő növekedésére lenne szükség, és a lakáshitelkamatok csökkenése is ezt a folyamatot támogatná.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!