Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Helyzetkép a Komárom-Esztergom vármegyei albérletpiacról: lakbérek, városok, régiók, százalékok

  • 2023. szeptember 7.

Az országos trendeknek megfelelően Komárom-Esztergom vármegyében is feljebb mentek az átlagos lakbérek az elmúlt egy év során – áll az ingatlan.com elemzésében, amely a felsőoktatási tanévet megelőző nyári albérletszezon apropóján bemutatja a vármegyére jellemző átlagos albérletárak változását és ismerteti a legjelentősebb egyetemvárosok bérleti díjait. 

A legfontosabb mutatók a vármegyei albérletpiacról

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint a Komárom-Esztergom vármegyét magában foglaló közép-dunántúli régióban júliusban 116 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, mint 2015-ben. Az országos lakbérindex pedig 92 százalékos drágulást mutatott. Éves összevetésben 10 százalékos volt a régiós lakbérek emelkedése, míg országosan 13 százalékkal növekedtek.

Augusztusban pedig a vármegyében kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díja 180 ezer forint volt, szemben az egy évvel ezelőtti 160 ezer forinttal. A vármegyeszékhely így alapvetően meghatározza a vármegyei albérletpiacot. Ezzel magyarázható, hogy Tatabányán az idén 158 ezer forint volt az átlagos lakbér, míg egy évvel korábban 130 ezer forintot tett ki. A vármegye legnagyobb albérletkínálattal rendelkező települései közül Esztergomban 158 ezerről 200 ezerre, Komáromban 150 ezerről 220 ezerre, Tatán pedig 275 ezerről 280 ezer forintra emelkedett az átlagos bérleti díj. 

Különleges az idei szezon

“Az elmúlt években a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után kapcsolt teljes fordulatszámra az országos albérletpiac, az idén azonban hamarabb látható volt az élénkülés, sokan ugyanis a fokozatosan emelkedő bérleti díjak miatt korábban léptek”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a trendeket bemutatva. Hozzátette:

Már a ponthatárhirdetést követő hetekben is 9 százalékkal nagyobb volt a kereslet a kiadó lakások iránt, mint egy évvel korábban. A kereslet mellett a kínálat is dinamikusan bővült az idei albérletszezonban. A ponthatárok kihirdetése előtt 11,5 ezer lakás és ház volt a kínálatban, augusztus végén pedig már közel 14 ezerről volt szó, ami majdnem 20 százalékos bővülést jelent. A szakember azt is elmondta, hogy az albérletek piaca teljesen más utat jár be, mint a használt eladó lakások piaca. Utóbbit ugyanis nagy általánosságban keresletcsökkenés jellemzi az utóbbi időszakban. Ennek megfelelően az árak is nagyjából stagnálást mutatnak.  

Az elemzés szerint a mostani albérletpiaci szezont meghatározó legjelentősebb egyetemvárosok piacát nézve Debrecenben augusztusban 180 ezer forintért, Szegeden 140 ezer forintért, Győrben 160 ezer forintért, Veszprémben pedig 165 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, Budapesten pedig 240 ezer forint volt az átlagérték. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!