Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Fordulat a borsodi lakáspiacon

  • 2023. június 8.

Az elmúlt évekre jellemző lakásdrágulás megállt ebben az évben Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is, összhangban az országos trendekkel – egyebek mellett ez áll az ingatlan.com friss elemzésében, amely a borsodi lakáspiaci helyzetet mutatja be.

Ellentétek éven belül

Májusban a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei átlagos négyzetméterár az eladásra váró használt lakások esetében 328 ezer forint volt. Ez 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 294 ezer forintot, ugyanakkor 1 százalékos csökkenést takar az idén januárra jellemző 330 ezer forinthoz képest. Azaz amíg éves szinten még drágultak a vármegyei lakások, az idén stagnálás, minimális csökkenés következett be. Ez összhangban van az országos trendekkel. A kereslet ugyanis jelentősen csökkent, mivel a bizonytalan gazdasági helyzet és a növekvő lakossági kiadások miatt sokan óvatosabbak lettek, így elhalasztották a költözésüket.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

“Már tavaly nyáron látni lehetett, hogy véget ér a lakáspiaci drágulás az országos piacon, ezt a Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják, hiszen tartós emelkedés után a múlt év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest országos szinten 2,6 százalékkal csökkentek a lakásárak”.

Miskolc a középpontban

Az országos trendek tehát megjelennek a borsodi lakáspiacon, amelynek súlypontjában Miskolc áll. Ez köszönhető annak is, hogy a vármegyeszékhely a legjelentősebb egyetemvárosok közé tartozik. Így a diákokhoz köthető, hullámokban jelentkező kereslet mind az eladó, mind a bérelhető ingatlanok piacára hatással van.

Miskolc jelentőségét mutatja az is, hogy a vármegyén belül lényegében csak Miskolcon van jelentősebb kínálat új építésű lakásokból, Ezeknek az átlagos négyzetméterára 792 ezer forintot tett ki májusban, ami éves szinten 17 százalékos, januárhoz képest mindössze 1 százalékos növekedést jelent.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!