Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Felzárkózás jöhet a Tolna megyei új lakások piacán?

  • 2021.05.17.

A 10 ezer lakosra jutó új lakások száma négyszeresére nőtt 2015 és 2020 között.

Komoly bővülést ért el az új lakóingatlanok országos piaca az elmúlt években. Lakosságarányosan többszörösére nőtt az évente átadott új lakások száma, a bővülést tavaly a járvány sem törte meg. Igaz, a lakásépítési kedv tavaly visszaesett a kedvezményes áfakulcs kivezetése és a járvány miatt – derül ki az ingatlan.com saját adatokon és a hivatalos KSH-számokon alapuló elemzéséből, amely az országos tendenciák mellett a Tolna megyei piacot is bemutatja. 

Bővülés hosszú távon

 “Tavaly országszerte több mint 28 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami évtizedes csúcsot jelentett. A kiemelkedő tavalyi adatoknak köszönhetően 2020-ban már 28,9 lakásátadás jutott 10 ezer lakosra, szemben a 2015-ös 7,7 új lakással, azaz durván négyszeres volt a növekedés. Ezzel párhuzamosan az országos lakásállományra vetített újlakásátadások aránya 0,2 százalékról 0,6 százalékra nőtt. Az, hogy járvány évében ért el kiugró adatokat az új lakások piaca elsősorban azzal magyarázható, hogy ez a szegmens lassabban reagál a válságra. A múlt évben átadott lakások többségének építése ugyanis jellemzően 1-2 évvel korábban indult”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette:

“A fővároson kívüli újlakáspiac jelentősen erősödött az utóbbi időszakban.”

Az ingatlan.com adatai szerint a kereslet alakulásából is látható a Budapesten kívüli piac népszerűsége. Az országszerte eladásra kínált új lakások, sor-, iker és családi házak iránt érdeklődők száma jelentősen nőtt az év első négy hónapjában 2020 azonos időszakához képest 160 százalékkal, a két évvel korábbihoz viszonyítva – amikor a járvány még nem fogta vissza a keresletet – 60 százalékkal többen keresték ezeket az ingatlanokat. Idén az érdeklődőknek közel 60 százaléka keresett Budapesten kívüli új lakóingatlant, miközben az elmúlt évek hasonló időszakában 50 százalékos vagy az alatti volt az arányuk.  

Van alapja a fellendülésnek

Bár a megyék többségében az új lakások lakosságarányos száma többszörösére nőtt és az érdeklődés is látványosan emelkedett az idén, Tolna megye még nem tartott a többiekkel. A megyében tavaly 4,3 új lakás jutott 10 ezer lakosra, ami minimális emelkedést, lényegében stagnálást jelent a 2015-ben feljegyzett 4,2 lakáshoz képest. 

Egyelőre korai pontos prognózist adni a Tolna megyei újlakáspiac jövőbeni alakulására, elképzelhető azonban, hogy élénkülés jön a következő időszakban, részben azért, mert az idén újból életbe lépett a kedvezményes lakásépítési áfa, ami országszerte fokozta a lakásépítési kedvet. A megyében hosszabb távon a bor- és vadászturizmus fejlődése is segítheti az lakóingatlan-építések számának növekedését.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!