Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Elindult az albérletpiaci főszezon – mi a helyzet Fejér megyében?

  • 2022.07.27.

Csúcssebességre kapcsolt az országos albérletpiac, miután megtörtént a felvételi ponthatárok kihirdetése. Július végén országszerte összesen több mint 10 ezer kiadó lakóingatlan várt bérlőre, de az országon belül jelentős eltérések vannak a kínálatban és az árakban egyaránt – ez áll többek között az ingatlan.com legfrissebb elemzésében. Az összefoglaló bemutatja, hogy Fejér megyében mire számíthatnak a bérlők és hogyan alakulnak a bérleti díjak. Valamint az is kiderül, hogy a megyét magában foglaló Közép-Dunántúli régióban 2015-höz képest a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint mennyivel emelkedtek az árak.

“Az utóbbi két évben a járvány hatásai miatt rendhagyóan alakult az albérletszezon, ám az idén már a pandémia hatása jóval kisebb mértékű. Ez abból is látható, hogy országos szinten felélénkült a kereslet, így az átlagos bérleti díjak felfelé indultak”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette:

“A háború miatt is bizonytalanabbá váló gazdasági környezet és az átlag feletti energiafogyasztásra vonatkozó piaci árazásról szóló új rezsiszabály az alacsony bérleti díjú és olcsón fenntartható albérletek felé fogják eltolni a keresletet.”

Mi várható idén a megyében? 

Az elemzés a KSH-ingatlan.com lakbérindexének legfrissebb adatai alapján ismerteti, hogy hosszabb időtávon, 2015-től idén júniusig országszerte 65,8 százalékkal, a fővárosban pedig 57,3 százalékkal nőttek a bérleti díjak. A megyét magában foglaló a Közép-Dunántúli régióban pedig ezzel párhuzamosan 90,5 százalékos drágulás következett be. Az ingatlan.com szakértője szerint a gazdaságilag fejlettebb, munkaerőpiaci szempontból kedvezőbb helyzetben lévő nagyvárosokban erősebb a kereslet a kiadó lakások iránt. Emellett az egyetemmel rendelkező megyeszékhelyeken – többek között Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden, Pécsen és Veszprémben – pedig minden tanév előtt a diákok biztosítanak extra keresletet a helyi albérletpiacon.

Az olyan városokban, amelyekre mindkettő igaz, ott a bérleti díjakat felfelé húzza, hogy az egyetemre tartó diákok és a városba érkező állást vállaló dolgozók, többek között pályakezdők versengenek a kínálatban megjelenő kiadó lakásokért.” Balogh László hozzátette, hogy a megyében a ponthatárok kihirdetését követően sok új kiadó lakás jelenhet meg a kínálatban, ami viszont fékezheti a drágulás ütemét. Az ingatlan.com szakértője kiemelte azt is, hogy a bérleti díjak mellett a rezsi összege és a fűtéstípus is fontos szemponttá léphet elő az albérletkeresők számára.

Mennyi a bérleti díj? 

Az áraknál maradva: az ingatlan.com adatai szerint a július végi megyei kínálatban szereplő kiadó lakások átlagos bérleti díja 160 ezer forint volt. A megyeszékhelyet pedig szintén 160 ezer forintos összeg jellemezte.  Előbbi 45 százalékkal, utóbbi 33 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten.

Koncz András, a Märcz Ingatlan lakossági üzletág-vezetője azt mondta, a felvételi ponthatár-hirdetés számottevően nem befolyásolja a székesfehérvári albérletpiacot, mivel a teljes lakossághoz mérten kevés a egyetemre felvételiző diákok száma. A városban az utóbbi időszakban jelentősen emelkedtek az albérletdíjak, 100 ezer forint alatt nagyon ritka, vagy talán nincs is kiadó albérlet a kínálatban.

“A fehérvári áremelkedés jellemzően 20-30 százalékos, de vannak olyan ingatlanok, ahol jóval magasabb a drágulás, 50-60 százalék, szűkös és nem minőségi a kínálat, a kereslet viszont jelentős”

– fogalmazott Koncz András.

Az ingatlan.com adatai szerint jelentősebb kínálattal rendelkező városok és települések közül Dunaújvárosban, Velencén és Móron 100-250 ezer forintos bérleti díj volt a jellemző.

Balogh László szerint egyelőre nehéz megmondani, milyen irányt vesz az országos albérletpiac a főszezon után, ez nagyban függ a gazdasági helyzet, ezen belül a munkaerőpiac és a bérek alakulásától is. Egy biztos, hogy egy általános kereslet mindig lesz a kiadó lakások iránt, kérdés, hogy ez milyen erejű lesz, mert a bérleti díjakat végső soron ez fogja meghatározni.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!