Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Elindult az albérletpiaci főszezon – mi a helyzet Baranya megyében?

  • 2022.07.27.

Csúcssebességre kapcsolt az országos albérletpiac, miután megtörtént a felvételi ponthatárok kihirdetése. Július végén országszerte több mint 10 ezer lakóingatlan várt bérlőre, de az országon belül jelentős eltérések vannak a kínálatban és az árakban egyaránt – ez áll többek között az ingatlan.com legfrissebb elemzésében. Az összefoglaló bemutatja, hogy Baranya megyében mire számíthatnak a bérlők és hogyan alakulnak a bérleti díjak, valamint az is kiderül, hogy a megyét magában foglaló Dél-Dunántúli régióban 2015-höz képest a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint mennyivel emelkedtek az árak.

“Az utóbbi két évben a járvány hatásai miatt rendhagyóan alakult az albérletszezon, ám az idén már a pandémia hatása jóval kisebb mértékű. Ez abból is látható, hogy országos szinten felélénkült a kereslet, ez pedig az átlagos bérleti díjakat is feljebb húzta”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette:

“A háború miatt is bizonytalanabbá váló gazdasági környezet és az átlag feletti energiafogyasztásra vonatkozó piaci árazásról szóló új rezsiszabály az alacsony bérleti díjú és olcsón fenntartható albérletek felé fogják eltolni a keresletet.”

Mi várható idén a megyében?

Az elemzés a KSH-ingatlan.com lakbérindexének legfrissebb adatai alapján ismerteti, hogy hosszabb időtávon, 2015-től idén júniusig országszerte 65,8 százalékkal, a fővárosban pedig 57,3 százalékkal nőttek a bérleti díjak. A Baranya megyét magában foglaló Dél-Dunántúli régióban pedig ezzel párhuzamosan 76,6 százalékos drágulás következett be. Az ingatlan.com szakértője szerint a gazdaságilag fejlettebb, munkaerőpiaci szempontból kedvezőbb helyzetben lévő nagyvárosokban erősebb a kereslet a kiadó lakások iránt.

Emellett az egyetemmel rendelkező megyeszékhelyeken – többek között Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden, Pécsen és Veszprémben – pedig minden tanév előtt a diákok biztosítanak extra keresletet a helyi albérletpiacon. Az olyan városokban, amelyekre mindkettő igaz, ott a bérleti díjakat felfelé húzza, hogy az egyetemre tartó diákok és a városba érkező állást vállaló dolgozók, többek között pályakezdők versengenek a kínálatban megjelenő kiadó lakásokért. Balogh László hozzátette, hogy Baranya megyében a ponthatárok kihirdetését követően több száz új kiadó lakás jelenhet meg a kínálatban, ami viszont fékezheti a drágulás ütemét. Az ingatlan.com szakértője kiemelte azt is, hogy a bérleti díjak mellett a rezsi összege és a fűtéstípus is fontos szemponttá léphet elő az albérletkeresők számára.

Mennyi a bérleti díj? 

Az áraknál maradva: az ingatlan.com adatai szerint a július végi megyei kínálatban szereplő kiadó lakások átlagos bérleti díja 120 ezer forint volt. A megyeszékhelyet pedig szintén 122 ezer forint jellemezte.  Előbbi 20 százalékos, utóbbi 22 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten.

“Pécsett jelenleg kevés az albérletre szánt ingatlan, ezért most a tulajdonosok válogathatnak a potenciális bérlők közt, amennyiben jól van beárazva az adott ingatlan”

– ismertette a város mostani albérletpiaci helyzetét Simor Hajnalka, a StudentHousing Iroda ügyvezetője. A szakember beszélt arról is, hogy rengeteg az érdeklődő és a visszafogottabb kínálatot tovább szűkíti, hogy a tulajdonosok megválogatják, hogy milyen nemzetiségű bérlőt kívánnak befogadni.

“Így több száz hallgató igen nehezen talál magának albérletet”

– fogalmazott Simor Hajnalka.

A jelentősebb kínálattal rendelkező városok és települések közül az ingatlan.com adatai szerint Mohácson 100 ezer, Harkányban 122 ezer bérleti díj volt a jellemző, ami 43 százalékkal, 22 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Balogh László szerint egyelőre nehéz megmondani, milyen irányt vesz az országos albérletpiac a főszezon után, nagyban függ a gazdasági helyzet, ezen belül a munkaerőpiac és a bérek alakulásától. Egy biztos, hogy egy általános kereslet mindig lesz a kiadó lakások iránt, kérdés, hogy ez milyen erejű lesz, mert a bérleti díjakat végső soron ez fogja meghatározni.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!