Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Élénkült az albérletpiac – ilyenek a bérleti díjak és az eladási árak Vas megyében

  • 2021. augusztus 11.

Országszerte élénkülést mutat az albérletpiac, ahol július végén a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően elindult a főszezon.  A fővároson kívüli albérletpiacon az idén 13 százalékkal nőtt a kereslet főként az egyetemvárosoknak köszönhetően. Vas megyén belül Szombathelyen az eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 389 ezer forint volt, az átlagos bérleti díj pedig 110 ezer forintot tett ki. 

Az albérletek piacán elindult a főszezon a felsőoktatási ponthatárok július végén történő kihirdetésével, ez pedig felélénkítette a járványhatás miatt tavaly mélypontra kerülő, ám az idén élénkülést mutató piacot. Ugyanakkor az országos albérletpiac az utóbbi évekhez képest megváltozott, a fővároson kívüli piac erősödött – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely az országos albérletpiaci trendek mellett a Vas megyei helyzetet is ismerteti a kínálat alapján. 

Élénkülő albérletpiac

“Az egyik legfontosabb változás az, hogy idén országosan csak 3 százalékkal nőtt az albérletpiaci kereslet, miközben a fővároson kívüli bérelhető lakóingatlanok iránti érdeklődés 13 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez a két számjegyű növekedés pedig elsősorban a megyeszékhelyek és az egyetemvárosok fokozódó népszerűségének köszönhető. Egy másik látványos adat szerint országos átlagban 2015 óta duplájára nőtt a kiadó lakóingatlanok iránti kereslet, ezzel szemben a fővároson kívüli piacon megtriplázódott”

– jellemezte a trendeket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: További változás a korábbi időszakhoz képest, amely hozzájárul a kereslet erősödéséhez, hogy ma már a Budapesten kívüli piac a befektetők számára is vonzóbb célpont lehet, elsősorban az egyetemvárosokban, mégpedig a diákokhoz évről évre köthető kereslet és ezzel összefüggésben az elérhető hozamok miatt. Korábban a befektetési célú vásárlásoknak elsősorban Budapest adott helyet, de azzal, hogy sok megyeszékhelyen a lakóingatlanok eladási ára arányosan alacsonyabb, mint az elérhető bérleti díj, ezért ezek a nagyvárosok felkerülhetnek a lakásbefektetésben gondolkodók térképére. Emellett a gazdaság újraindulása miatt élénkülő munkaerőpiac is segítheti az különböző nagyvárosok albérletpiacának erősödését. 

A bérelhető lakások piacának erősödésére utalnak az albérletpiaci mozgásokat 2020 augusztusa óta bemutató hivatalos KSH-ingatlan.com lakbérindexének legújabb adatai is. Júniusban az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal nőttek országos szinten a bérleti díjak, sorozatban ez volt a harmadik hónap, amikor több mint 1 százalékos volt a havi növekedés. A Vas megyét is magában foglaló nyugat-dunántúli régióban is a bérleti díjak emelkedésére utal a lakbérindex, az áprilisi csökkenés kivételével minden hónapban emelkedtek az átlagos bérleti díjak az előző hónaphoz képest, júniusban például kiemelkedő, 1,7 százalékos volt a növekedés májussal összevetve. 

Országszerte élénkülést mutat az albérletpiac, ahol július végén a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően elindult a főszezon.  A fővároson kívüli albérletpiacon az idén 13 százalékkal nőtt a kereslet főként az egyetemvárosoknak köszönhetően. Vas megyén belül Szombathelyen az eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 389 ezer forint volt, az átlagos bérleti díj pedig 110 ezer forintot tett ki. 

Mi a helyzet a megyében?

Az ingatlan.com adatai szerint a megyeszékhelyen, Szombathelyen a kínálatban szereplő eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára júliusban 389 ezer forint volt. A bérelhető lakóingatlanok átlagos bérleti díja pedig 110 ezer forintot tett ki. A szombathelyi albérletpiac aktivitása elmarad a fővárosra és egyetemvárosokra jellemző szinttől, mind a kínálatot, mind a keresletet nézve. Viszont a kínálati piaci adatok alapján majdnem 7 százalékos bruttó hozamot eredményezhet a szombathelyi lakáskiadás, ez pedig meghaladja budapesti, 5 százálék alatti hozamot. 

Ha erősödésnek indul a megyei, ezen belül a szombathelyi ingatlanpiac továbbá megfelelő helyi kínálat alakul ki, akkor a lakáspiaci befektetésben gondolkodók is megjelenhetnek ezekben a megyében.  

 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!