Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ebben a helyzetben várja az iskolakezdést a Veszprém vármegyei albérletpiac – árkörkép az egyetemvárosokból

  • 2023. szeptember 8.

A Veszprém vármegyei albérletpiacon is drágulás ment végbe az elmúlt időszakban az országos tendenciákkal párhuzamosan – áll az ingatlan.com elemzésében, amely a felsőoktatási tanévet megelőző nyári albérletszezon apropóján bemutatja a vármegyére jellemző átlagos albérletárak változását és ismerteti a legjelentősebb egyetemvárosok bérleti díjait. 

Árkörkép a vármegyéből 

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint a Veszprém vármegyét magában foglaló közép-dunántúli régióban júliusban 116 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, mint 2015-ben. Ez az érték jóval meghaladja az országos lakbérindexet, amely 92 százalékos drágulást mutatott. Éves összevetésben a régiós lakbérek 10 százalékkal nőttek, szemben az országos 13 százalékos emelkedéssel.

Augusztusban pedig a vármegyében kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díja 200 ezer forint volt, szemben az egy évvel ezelőtti 170 ezer forinttal. A vármegyeszékhely, Veszprém fontos egyetemvárosnak számít az országban, 165 ezer forint volt az átlagos lakbér, míg egy évvel korábban 150 ezer forintot tett ki. 

A vármegye albérlet- és lakáspiacát a balatoni települések határozzák meg. Ugyanakkor tudni kell, hogy az érintett településeken a szokásostól eltérő módon értelmezhető az albérletpiac, hiszen többségében nyaralásra kiadó ingatlanok szerepelnek a kínálatban. Az érintett települések közül Balatonfüreden 200 ezer forintról 250 ezer forintra, Csopakon 300 ezer forintról 350 ezer forintra, Balatonkenesén 250 ezer forintról 325 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. Ezzel szemben Balatonalmádiban 330 ezer forintról 295 ezer forintra csökkent. A vármegye szintén nagyobb albérletkínálattal rendelkező települései közül Ajkán 95 ezer forintra csökkent, Pápán pedig 110 ezer forinton stagnált a bérleti díj.  Miközben a Balaton-parton a nyaralók határozzák meg a kiadó ingatlanok keresletét, Veszprémben a diákok. 

Ez a szezon más, mint a többi

“Az elmúlt években a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után kapcsolt teljes fordulatszámra az országos albérletpiac, az idén azonban hamarabb látható volt az élénkülés, sokan ugyanis a fokozatosan emelkedő bérleti díjak miatt korábban léptek”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a trendeket bemutatva. Hozzátette:

Már a ponthatárhirdetést követő hetekben is 9 százalékkal nagyobb volt a kereslet a kiadó lakások iránt, mint egy évvel korábban. A kereslet mellett a kínálat is dinamikusan bővült az idei albérletszezonban. A ponthatárok kihirdetése előtt 11,5 ezer lakás és ház volt a kínálatban, augusztus végén pedig már közel 14 ezerről volt szó, ami majdnem 20 százalékos bővülést jelent. A szakember azt is elmondta, hogy az albérletek piaca teljesen más utat jár be, mint a használt eladó lakások piaca. Utóbbit ugyanis nagy általánosságban keresletcsökkenés jellemzi az utóbbi időszakban. Ennek megfelelően az árak is nagyjából stagnálást mutatnak.  

Az elemzés szerint a legjelentősebb egyetemvárosok piacát nézve Győrben augusztusban 160 ezer forintért, Pécsen 140 ezer forintért, Szegeden is 140 ezer forintért, Debrecenben 180 ezer forintért, Miskolcon 100 ezer forintért, Nyíregyházán 135 ezer forintért, Kecskeméten és Szombathelyen egyaránt 130 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, Budapesten pedig 240 ezer forint volt az átlagérték. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!