Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Baranyában is lassulni látszik a drágulás üteme

  • 2023. június 8.

A Baranya vármegyei lakáspiacon a kínálati árak alapján éves szinten még jelentősebb áremelkedésről van szó, de januárhoz képest már jól látszik a drágulás ütemének lassulása. Ez a folyamat megfelel az országos trendeknek. Egyebek mellett ez derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely az aktuális lakáspiaci helyzetet ismerteti.

Jelentős kínálat bővülés Baranyában

A vármegyében idén májusban 513 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a használt lakásokat. Ez 17 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi 440 ezer forinthoz képest, ugyanakkor a januári 491 ezer forinttal szemben csak 4 százalékos emelkedésnek felel meg.

“Már tavaly nyáron látni lehetett, hogy véget ért a lakáspiaci drágulás az országos piacon, ezt a KSH adatai is alátámasztják, hiszen tartós emelkedés után a múlt év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest országos szinten 2,6 százalékkal csökkentek a lakásárak”

– értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ebben a folyamatban szerepet játszik az, hogy bizonytalanná vált a gazdasági környezet, ezzel összefüggésben megemelkedtek a lakáspiac alakulását nagyban befolyásoló hitelkamatok. Összességében óvatosabbak lettek a háztartások a kiadásaikat tekintve, így a tervezett lakóingatlan-vásárlást sok család későbbre halasztotta. A kereslet jelentősen csökkent, a kínálat pedig nőtt. Idén májusban több mint 7 ezer lakás várt gazdára a vármegyében, ez azt jelenti, hogy egy év alatt 43 százalékkal nőtt a kínálat, az év eleje óta pedig 12 százalékkal.

Eltérő volumenű árváltozások a vármegyében

Az ingatlan.com elemzése szerint a vármegye székhelyén, Pécsen a használt lakások átlagos négyzetméterára 588 ezer forint volt májusban, éves szinten ez 6, januárhoz viszonyítva 2 százalékos emelkedést jelent. Pécs helyzete eltér az országos átlagtól, például azért, mert egyetemváros. A diákok által generált kereslet sajátossá teszi a város ingatlanpiacának alakulását is, mert az nemcsak az albérletpiacra van hatással, hanem az eladó lakóingatlanok szegmensére is.

A vármegye legjelentősebb kínálattal rendelkező települései közül Komlón a 265 ezer forintos átlagos négyzetméterár volt jellemző idén májusban, ez az egy évvel korábbi 256 ezer forintnál 4 százalékkal több, míg az idei év elejéhez képest csak egy százalékos emelkedésnek felel meg.

A pécsi agglomeráció egyik kedvelt településén, Kozármislenyben éves szinten 4 százalékkal 664 ezer forintra nőtt a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami viszont 2 százalékos csökkenést jelent januárhoz viszonyítva. Idegenforgalmi jelentősége miatt Harkány kiemelkedik a vármegye többi települése közül, itt az adatok szerint az átlagos 471 ezer forintos négyzetméterár 80 százalékkal haladja meg a tavaly májusit, de januárhoz képest is 24 százalékkal mutat többet. Ez pedig kiugró növekedés a vármegyére jellemző 17 és 4 százalékos dráguláshoz képest.

Hogyan alakult az új lakások piaca?

A használt lakások piacához képest országosan és vármegyei szinten is jóval kisebb a kínálat és a kereslet az új lakások esetében. Az új lakóingatlanok jellemzően drágábbak, a lakásépítési kedv részben a magas kamatkörnyezet miatt csökkent.

Baranyában egyébként az új építésű lakások árain is tükröződik a piac lefékeződése. A vármegyei átlagos négyzetméterár 893 ezer forint volt, ami tavaly májushoz képest 9, idén januárhoz viszonyítva mindössze 1 százalékos többletet akar. A vármegye legnagyobb újlakás-kínálatával rendelkező települései közül Pécsen 933 ezer forint az átlagos négyzetméterár, ami 5 százalékkal múlja felül a tavaly májusi értéket, míg az év elejéhez viszonyítva stagnálást tükröz. Ráadásul Kozármislenyben a 715 ezer forintos ár a januáritól 5 százalékkal, a tavaly májusitól pedig 1 százalékkal marad el.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!