Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Átalakult a Tolna vármegyei lakáspiac

  • 2023. július 26.

Más változások jellemzik a Tolna vármegye lakáspiacát, mint ami az országos tendenciákból következik. Az ország lakossága 3,4 százalékkal 9,6 millió főre csökkent az előző, 2011-es népszámláláshoz képest. Tolna vármegyében ugyanakkor 10 százalékkal 207 ezerre mérséklődött a lakosok száma, a lakóingatlanoké pedig – az országos 4 százalékos bővüléssel szemben – 1,1 százalékkal 99 ezerre nőtt. Egyebek mellett ez áll az ingatlan.com új elemzésében, amely a friss népszámlálási adatok alapján mutatja be a Tolna vármegyei lakáspiacon bekövetkezett változásokat.

Ezek az árak jellemzik a vármegyét

Az ingatlan.com adatai szerint idén július elején összesen több mint 1700 eladó lakóingatlan szerepelt a vármegyei kínálatban. Az átlagos négyzetméterár 299 ezer forint volt, ami 162 százalékos drágulásnak felel meg a 2018-as átlaghoz képest. Szekszárdon az átlagos négyzetméterár 94 százalékkal 441 ezerre nőtt.

Az is kiderül az ingatlan.com elemzéséből, hogy a legjelentősebb kínálattal rendelkező vármegyei településeket nézve Pakson például 94 százalékkal 524 ezer forintra nőttek az árak. Dombóváron 156 százalékkal 289 ezer forintra, Dunaföldváron 131 százalékkal 259 ezer forintra, Bonyhádon pedig 179 százalékkal 346 ezer forintra emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai.

Felértékelődtek az agglomerációs ingatlanok az országban

Az országos trendekről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

“A 2011-hez képest bekövetkezett változások közül kiemelhető, hogy a nagyvárosok vonzáskörzetei az évtized nyertesei. Ennek hátterében az áll, hogy a legnagyobb népességű városokban jelentős lakáspiaci drágulás ment végbe, ezért sokan megváltak az ottani ingatlanjuktól és az agglomerációs települések felé vették az irányt, ahol alacsonyabb átlagos négyzetméteráron, sokszor nagyobb lakóingatlant tudtak vásárolni. Ez azonban az országos tendencia, a különböző országrészekben komolyabb eltérések láthatóak.”

Balogh László beszélt arról is, hogy idén az országos lakáspiacon visszafogott a kereslet, ez részben a bizonytalan gazdasági környezettel, az árak korábbi jelentős emelkedésével magyarázható, ezért számos háztartás elhalasztotta a lakásvásárlást, költözést. Ugyanakkor a következő időszakban a kisebb, úgynevezett falusi csokos települések lakáspiaca felélénkülhet, mivel jövőre a mostaninál kedvezőbb feltételekkel lehet majd igénybe venni ezt a támogatást.

Eladó ingatlanok a vármegyében

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!