Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Átalakulás az országos és a Komárom-Esztergom vármegyei lakáspiacon

  • 2023. október 17.

Átalakult a használt lakóingatlanok piaca ebben az évben. Ez az egyre szélesebb kínálattal, a bizonytalan gazdasági környezettel, a kiadások növekedésével magyarázható, ám a következő időszakban élénkülés jöhet az országos és a Komárom-Esztergom vármegyei piacon egyaránt – ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb piaci elemzéséből, amely ismerteti a szeptember végi árakat. 

“Új egyensúly alakult ki az idén, mivel még mindig hiány van vevőkből. A kereslet csökkent mindenhol, így Budapesten, a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban és a településeken is beállt egy, a korábbi évekhez képest alacsonyabb szintre. Mindez az árakra is hatással volt. Már 2022 második felében is nagyon lelassult a drágulás üteme, ám a piac lendülete akkor még néhány százalékos áremelkedést hozott. Ezzel szemben 2023-ban január óta szinte minden településen stagnáltak az árak”

– mondta a jelenlegi lakáspiaci helyzetről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Bár a lakáspiaci keresletet nagyban meghatározó országos és vármegyei nettó átlagkeresetek éves szinten 14 százalékkal 370 ezer, illetve 16 százalékkal 367 ezer forintra nőttek, ám a mindennapi kiadások jelentősen emelkedtek, így a fizetések vásárlóereje visszafogottabbá vált, ebben a bizonytalan környezetben pedig sok háztartás óvatos maradt és későbbre halasztotta a lakóingatlan-vásárlást. 

Árkörkép a Komárom-Esztergom vármegyéből 

Az elemzés szerint Komárom-Esztergom vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 487 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 470 ezer forinttal. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 38,5 millió forintnál jár az idén, míg egy évvel korábban 37,6 millió forint volt. 

 

Tatabányán az átlagos négyzetméterár 520 ezer forintot tett ki, ami csökkenést jelent a tavalyi 559 ezer forinthoz képest. Az tatabányai lakóingatlanok 30,5 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, míg egy évvel korábban 32,6 millió forint volt. A vármegye legjelentősebb lakásválasztékát felvonultató települések közül Tatán, Esztergomban, Komáromban, Oroszlányban és Dorogon az átlagos négyzetméterár 441-611 ezer forintra változott a tavalyi 459-570 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 23,9-64,9 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 26,5-63,8 millió forintról volt szó. 

Mi vár a piacra? Visszatérhetnek a csokos vevők

Balogh László szerint az őszi hónapokban valamennyire élénkíthetik a keresletet a piacra visszatérő nagyvárosi csokos vevők, akik kihasználhatják a stagnáló ingatlanárak nyújtotta lehetőségeket. Ezek a vásárlók nem csak a 2023-ban még elérhető vissza nem térítendő lakástámogatásokat tehetik zsebre, hanem az ezekhez kapcsolódó kedvezményeket is. 

A szakember szerint a gyengébb keresletnek köszönhetően kialakult új lakáspiaci egyensúly miatt az őszi hónapokban sem kell a lakások jelentős drágulásától tartania a piacra lépő vevőknek.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!