Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A lakásfelújítási támogatás megtette hatását: népszerűbbek lettek a Zala megyei korszerűsítendő házak és lakások

  • 2021. április 16.

Idén az eladó Zala megyei használt házak és lakások iránt érdeklődők több mint 33 százaléka keresett felújítandó ingatlant.

Fokozódott a használt lakóingatlanok piacán elérhető felújítandó lakások iránti kereslet az idén – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Zala megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását. Egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújítandókat?

Az idei első negyedévben a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők közel 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Zala megyében ennél jelentősebb növekedés ment végbe: idén a használt lakóingatlanok iránt érdeklődők több, mint 33 százaléka nézett ilyen ingatlant, szemben az egy évvel korábbi 26 százalékos aránnyal. 

“A felújítandó házak és lakások iránti kereslet élénkülésésére számítani lehetett. Ez a folyamat elsősorban a januárban elindult állami lakásfelújítási programnak köszönhető, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érthető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Zala megyei lakáspiacot bemutató elemzéséből kiderül, hogy április közepén összesen közel 2800 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 161 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 330 ezer forintos összeg jellemezte. 

Zalaegerszegen a felújítandóknál 269 ezer forintos átlagos négyzetméterár fedezhető fel, a felújított társaikat pedig 328 ezer forintos áron kínálták eladásra. Nagykanizsán a korszerűsítendő házak és lakások esetében 203 ezer forint, Sármelléken 167 ezer forint, míg Keszthelyen 320 ezer forint az átlagos négyzetméterár. 

Az ingatlan.com szakértője azt is elmondta, hogy a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Zala megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!