Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A lakásfelújítási támogatás megtette hatását: népszerűbbek lettek a korszerűsítendő házak és lakások Vas megyében

  • 2021. április 16.

Idén a megyében eladó használt lakóingatlanok – házak és lakások – iránt érdeklődők több, mint 30 százaléka keresett felújítandó ingatlant.

Nagyobb szeletet kaphatnak az idén a használt lakóingatlanok piacán a felújítandó házak és lakások, a kereslet ugyanis erősödött irántuk – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében,  amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Vas megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását. Egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújítandókat?

Az év első három hónapjában a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Vas megyében az idén használt lakóingatlanok iránt érdeklődők 30,3 százaléka nézett korszerűsítésre váró “célpontot”, szemben az egy évvel korábbi 28,6 százalékos aránnyal.

“Nem meglepő a felújítandó házak és lakások iránti kereslet élénkülése, a januárban elindult állami lakásfelújítási program miatt számítani lehetett erre. A feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érhető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Vas megyei elemzése szerint április közepén összesen több mint 1200 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A megyében eladásra kínált felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 206 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 344 ezer forintos összeg jellemezte. 

Szombathelyen a korszerűsítésre váró lakásokat és házakat négyzetmérentkén átlagban 315 ezer forintért hirdették eladásra, a felújítottakat 387 ezer forintért. A megye többi részét nézve kiderül, hogy a felújítandó lakások esetében a négyzetméterár Sárváron 260 ezer, Körmenden 195 ezer, Kőszegen 205 ezer forint volt, míg Bükön 147 ezer forintot, Celldömölökön pedig 162 ezer forintot tett ki. 

A felújítási hullámról Balogh László azt is elmondta, hogy a lakáskorszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Vas megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljalnak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!