Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A lakásfelújítási támogatás megtette hatását: népszerűbbek lettek a korszerűsítendő házak és lakások Jász-Nagykun-Szolnok megyében

  • 2021.04.16.

Idén az eladó használt lakóingatlanok – házak és lakások – iránt érdeklődők közel 39 százaléka keresett felújítandó ingatlant.

Felélénkült a használt lakóingatlanok piacán elérhető felújítandó lakások iránti kereslet az idén – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását. Egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújítandókat?

Az idei első negyedévben a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők közel 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Jász-Nagykun-Szolnok megyében nagyobb mértékben nőtt a kereslet a felújítandó lakóingatlanok iránt: idén közel 39 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 34 százalékról. 

“A felújítandó házak és lakások iránti kereslet élénkülése nem meglepetés. Elsősorban a januárban elindult állami lakásfelújítási programnak köszönhető, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érthető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Jász-Nagykun-Szolnok megyei elemzéséből kiderül, hogy április közepén összesen több mint 1500 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében a legalacsonyabb átlagos négyzetméterár 129 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 261 ezer forintos összeg jellemezte. 

Szolnokon a korszerűsítendőként hirdetett lakóingatlanokat 264 ezer forintért kínálták eladásra a tulajdonosok, míg a felújítottakat 330 ezer forintért. A megye többi települése közül például Jászberényben a felújítandó házak és lakásoknál az átlagos négyzetméterár 222 ezer forint volt, Törökszentmiklóson 94 ezer forintot, Mezőtúron 112 ezer forintot, Kunszentmártonban 72 ezer forintot, Tiszaföldváron 93 ezer forintot, Karcagon pedig 106 ezer forintot tett ki a felújítandó lakások négyzetméterára. 

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!