Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A lakásfelújítási támogatás megtette hatását: népszerűbbek lettek a korszerűsítendő házak és lakások Heves megyében

  • 2021.04.16.

Idén az eladó használt lakóingatlanok – házak és lakások – iránt érdeklődők több mint 38 százaléka keresett felújítandó ingatlant.

Felpörgött a használt lakóingatlanok piacán elérhető felújítandó lakások iránti kereslet az idén – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Heves megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását. Egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújtandókat?

Az idei első negyedévben a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők közel 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Heves megyében nagyobb mértékben nőtt a kereslet a felújítandó lakóingatlanok iránt: idén közel 38 százalékot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 34 százalékkal.  

“A felújítandó házak és lakások iránti kereslet élénkülése nem meglepetés. Elsősorban a januárban elindult állami lakásfelújítási programnak köszönhető, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érthető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Heves megyei elemzéséből kiderül, hogy április közepén összesen több mint 2100 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 163 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 313 ezer forintos összeg jellemezte. 

Egerben a korszerűsítendőként hirdetett lakóingatlanokat 350 ezer forintért kínálták eladásra a tulajdonosok, míg a felújítottakat 427 ezer forintért. A megye többi települése közül például Gyöngyösön a felújítandó házak és lakásoknál az átlagos négyzetméterár 257 ezer forint volt. Ugyanez Hatvanban 241 ezer forintot, Egerszalókon 183 ezer forintot, Füzesabonyban 102 ezer forintot, Hevesen pedig 90 ezer forintot tett ki.  

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Heves megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!