Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A lakásfelújítási támogatás megtette hatását: népszerűbbek lettek a korszerűsítendő házak és lakások Bács-Kiskunban

  • 2021.04.16.

Idén a megyében eladó használt házak és lakások iránt érdeklődők közel 25 százaléka keresett felújítandó ingatlant.

Felélénkült a használt lakóingatlanok piacán elérhető felújítandó lakások iránti kereslet az idén – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Bács-Kiskun megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását, egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, jó állapotú és újszerű lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújtandókat?

Az idei első negyedévben a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők közel 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Bács-Kiskun megyében ehhez képest csak kisebb mértékű volt a növekedés a felújítandó lakóingatlanok iránt édeklődők aránya 25 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 24 százalékról. 

“A felújítandó házak és lakások iránti kereslet élénkülése nem meglepetés. Elsősorban a januárban elindult állami otthonfelújítási programnak köszönhető, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érthető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Bács-Kiskun megyei körképéből kiderül, hogy április közepén összesen közel 2700 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 161 ezer forintot tett ki, a felújítottakat pedig 345 ezer forintos összeg jellemezte. 

Kecskeméten a korszerűsítendőként hirdetett lakóingatlanokat 325 ezer forintért kínálták eladásra a tulajdonosok, míg a felújítottakat 417 ezer forintért. A megye többi települése közül például Baján a felújítandó házaknál és lakásoknál az átlagos négyzetméterár 175 ezer forint volt. Kiskunhalason 149 ezer, Kalocsán 167 ezer, Kiskunfélegyházán 197 ezer, Lajosmizsén 165 ezer, Tiszakécskén pedig 192 ezer forintért kínálták eladásra a felújítandó lakások négyzetméterét. 

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Bács-Kiskun  megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!