Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei albérletpiacon is drágulás ment végbe 

  • 2023. szeptember 7.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is nőttek az átlagos lakbérek az elmúlt időszakban, ez megfelel az országos folyamatoknak – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a felsőoktatási tanévet megelőző nyári albérletszezon apropóján bemutatja a vármegyére jellemző átlagos albérletárak változását és ismerteti a legjelentősebb egyetemvárosok bérleti díjait. 

Hogyan alakultak az árak Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében? 

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét magában foglaló észak-alföldi régióban júliusban 101 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, mint 2015-ben. Az országos lakbérindex pedig 92 százalékos drágulást mutatott. Éves összevetésben a régiós lakbérek 17 százalékkal nőttek, szemben az országos 13 százalékos emelkedéssel.

Augusztusban pedig a vármegyében kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díja 135 ezer forint volt, szemben az egy évvel ezelőtti 100 ezer forinttal. A vármegyeszékhely alapvetően meghatározza a vármegyei albérletpiacot. Így Szolnokon idén 130 ezer forint volt az átlagos lakbér, míg egy évvel korábban 100 ezer forintot tett ki. A vármegye legnagyobb albérletkínálattal rendelkező települései közül Jászberényben például 138 ezerről 140 ezer forintra emelkedett az átlagos bérleti díj. 

 

Eltérő utakon az albérletek és a használt lakások piaca 

“Az elmúlt években a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után kapcsolt teljes fordulatszámra az országos albérletpiac, az idén azonban hamarabb látható volt az élénkülés, sokan ugyanis a fokozatosan emelkedő bérleti díjak miatt korábban léptek”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a trendeket bemutatva. Hozzátette:

Már a ponthatárhirdetést követő hetekben is 9 százalékkal nagyobb volt a kereslet a kiadó lakások iránt, mint egy évvel korábban. A kereslet mellett a kínálat is dinamikusan bővült az idei albérletszezonban. A ponthatárok kihirdetése előtt 11,5 ezer lakás és ház volt a kínálatban, augusztus végén pedig már közel 14 ezerről volt szó, ami majdnem 20 százalékos bővülést jelent. A szakember azt is elmondta, hogy az albérletek piaca teljesen más utat jár be, mint a használt eladó lakások piaca. Utóbbit ugyanis nagy általánosságban keresletcsökkenés jellemzi az utóbbi időszakban. Ennek megfelelően az árak is nagyjából stagnálást mutatnak.  

Az elemzés szerint a legjelentősebb egyetemvárosok piacát nézve Debrecenben augusztusban 180 ezer forintért, Szegeden 140 ezer forintért, Győrben 160 ezer forintért, Veszprémben pedig 165 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, Budapesten pedig 240 ezer forint volt az átlagérték. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!