Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A fürdők és a Balaton pörgeti a lakáspiacot Zala megyében

  • 2021.06.03.

Miközben a fővárosban és a megyeszékhelyeken 0,4-1,9 százalékkal csökkent a lakosok száma, Zala megyében több – a fürdők közelében és a Balaton partján lévő – településen nőtt a népesség.

A nagyobb városok zsugorodásával párhuzamosan a vonzáskörzetükben lévő települések növekedést értek el, ez lényegében az egész országra jellemző – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely a hivatalos adatok alapján megvizsgálta, melyik településen  mennyivel nőtt a lakosok száma az egy évvel korábbihoz képest és ennek fényében hogyan alakultak az eladásra kínált használt lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – átlagos négyzetméterárai. 

Lakosok, városok és települések

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

“az országos adatok szerint a legnagyobb népességnövekedést elérő települések között fölényben vannak a fővároshoz közeli, vagyis a budapesti agglomerációba tartozó települések. Fontos azonban, hogy a bővülés az odaköltözések mellett a természetes növekedést, vagyis a születések és halálozások különbségét, valamint az egyéb okokból történő lakcímbejelentkezéseket is magában foglalja.” 

Budapesten és a megyeszékhelyeken is csökkent a népesség 2020 és 2021 januárja között, mégpedig 0,4-1,9 százalékkal. Zalaegerszegen a lakosok száma 1,4 százalékkal 56 ezer főre csökkent. Ugyanakkor a megyében nem az agglomerációs települések vitték a prímet. Hanem több Balaton-közeli és fürdőtelepülés könyvelhetett el népességgyarapodást.Ez pedig az ottani eladásra kínált használt lakóingatlanok árán is nyomot hagyott. 

Kehidakustányban és Zalakaroson például több mint 4,4 illetve 2,4 százalékkal nőtt a lakosok száma egy év alatt. Az átlagos négyzetméterárak a kehidakustányi piacon elérhető eladó lakóingatlanok esetében tavaly január és idén május közepe között eltelt időszakban 25 százalékkal 292 ezer forintra nőttek. Zalakaroson pedig 28 százalékkal 309 ezer forintra. A Balatonhoz közeli települések közül Cserszegtomaj, Balatongyörök és Gyenesdiás népessége növekedett nagyobb mértékben és ezeken a településeken a kínálati négyzetméterárak másfél év alatt 28-68 százalékkal 486-616 ezer forintra emelkedtek. 

Mi vár a piacra?

Balogh László elmondta azt is, hogy a karanténhatás is hozzájárult a Balaton-parti települések növekedéséhez. Valamint azt, hogy voltak, akik a kijárási korlátozások alatt átjelentkeztek a nagyobb városokból a kisebb, például a tóparti településekre. 

Balogh László arra számít, hogy a tavalyinál jobb évet zár az országos lakáspiac, mind a használt, mind az új lakásoknál élénkülés várható. Többek között a járvány alatt elhalasztott lakásvásárlások és költözések pótlása, az állami lakásprogram különböző elemeinek – például a lakásfelújítási támogatásnak és a kedvezményes lakásáfa újbóli bevezetésének – köszönhetően. A Balaton-parton és a fürdőtelepüléseken pedig a járványt követően várhatóan fellendülő turizmus miatt extra keresletre lehet számítani. 

Keress eladó/kiadó ingatlanokat

 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!