Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Támogatások sora érkezik januártól

Ha lakásvásárlást vagy felújítást fontolgatsz, fontos tudnod, hogy számos elemmel bővül 2021. januártól az állami lakástámogatási rendszer. Ilyen például a 600 ezer forintos vissza nem fizetendő állami támogatás is. Mutatjuk az újdonságokat!

Több bejelentés is érkezett az elmúlt időszakban az állami lakástámogatási rendszerhez csatlakozó új elemekről, amelyek a lakásvásárlást és a felújítást tervezőknek is segítséget jelenthetnek. Ilyen például a 600 ezer forintos vissza nem fizetendő állami támogatás. Nézzük sorban, ki, mivel számolhat! 

2021. januártól bővül az állami lakástámogatási rendszer.

Újra 5 százalékos lesz az áfa 

Jó hír, hogy 2022 végéig ismét öt százalékos áfatartalommal lehet majd értékesíteni az addig elkészült új lakásokat. 2016 elejétől 2019 végéig már érvényben volt a kedvezményes áfakulcs, az akkori  lendület azonban 2020 második felére megtört, és idén augusztusban már feleannyi lakóterület építésére adtak ki engedélyt a hatóságok, mint egy évvel ezelőtt. Bár a nagyvárosokban elinduló rozsdaövezeti program keretében már eddig is öt százalékos áfakulccsal számolhattak a beruházók, de ez leginkább csak a budapesti építkezéseket segítette. Az új bejelentés ezzel szemben az országban épülő valamennyi lakásra vonatkozik majd. 

Vissza nem fizetendő állami támogatás

További megtakarítást jelent, hogy szintén 2021 januárjától a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolt új építésű ingatlanoknál ez az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz. De nem ez az egyetlen könnyítés, januártól teljes illetékmentesség jár a CSOK-kal új vagy használt ingatlant vásárlóknak. Ugyan a részletszabályozás még nem készült el, de a bejelentése alapján az illetéket a csokkal ingatlant vásárlók nem utólag kapják vissza, hanem be sem kell fizetniük. 

A hivatalos számítások szerint ez egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent. Az áfacsökkentéssel és az áfamentességgel együtt pedig akár már 15,5 millió forintot is meg lehet takarítani.

A felújításhoz is jön segítség

Amennyiben felújítanád a lakásodat, érdemes figyelembe venned azt is, hogy januártól a lakásfelújítási kiadások felét, maximum 3 millió forintot kaphatnak az államtól a legalább egy gyermeket nevelő háztartások. A bejelentés szerint a támogatással a gyermek 18 éves koráig lehet élni. Akik a gyermekek otthongondozási díjára jogosultak, azok életkori határ nélkül igényelhetik majd. Az még kérdés, hogy mik lesznek a program konkrét szabályai, de a 2021. január 1-je után kezdődő felújításokra érvényes a támogatás. Az érintetteknek gyűjteni kell a számlákat, a támogatás pedig energetikai korszerűsítés, fürdőszoba-, konyhafelújítás vagy önálló otthon felújítása esetén vehető igénybe. 

Segítik a többgenerációs otthonok kialakítását is

Ha tetőtér-beépítésben gondolkodsz, akkor fontos újdonság, hogy jövőre a CSOK teljes összegét fel lehet majd használni többgenerációs családi házak kialakítására, azaz a családi házak tetőtér-beépítéséhez három gyermek esetén akár 10 millió forint támogatást is kaphatnak az érintettek.

Ez azt jelenti, hogy egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintos vissza nem fizetendő állami támogatás igényelhető. Két gyermek esetében 2,6 millió forint, három gyermek esetén pedig már 10 millió forint vehető igénybe vissza nem fizetendő támogatásként.

Extra segítség a felújításhoz

Az ingatlan.com adatai szerint egyébként a beépíthető tetőtérrel rendelkező fővárosi családi, valamint iker- és sorházak esetében az átlagos négyzetméterár 580 ezer forintot tett ki a kínálati piacon. A megyei jogú városokban 360 ezer forintos árszint a jellemző, míg a kisebb vidéki városokban ugyanezeket 354 ezer forintért hirdették a tulajdonosok. A községekben lévő tetőtér-beépítésre alkalmas házak pedig 254 ezer forintos négyzetméteráron kerültek a piacra.

A korszerűsítés, bővítés, ezen belül, akár egy tetőtér-beépítés jelentős kiadással járhat. De a bankok palettáján régóta elérhetőek a szóban forgó lakásberuházásokhoz felvehető lakáshitelek.

A money.hu hitelkalkulátora szerint a bővítésre felvehető 5 és 10 millió forintos, végig fix törlesztőrészletű 20 éves futamidejű lakáscélú hitelek közül a legkedvezőbbek havi részlete az alacsonyabb hitelösszeg esetében 31-33 ezer, a nagyobb hitelnél pedig 64-65 ezer forint. Amennyiben életbe lép a most bejelentett program, akkor az érintettek még ennél is kisebb ráfordítással tudják megvalósítani a tetőterek beépítését.

Megnézem a lakáshiteleket!

Maximalizálják a közjegyzői díjakat

Újabb jó hír a lakásvásárlóknak, hogy a kormány maximalizálni fogja az ingatlan vásárlása esetén fizetendő közjegyzői díjakat. Novák Katalin szerint ez több tízezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!