Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ügyvédek az ingatlanközvetítés piacán! Mi fán terem az ügyvédi ingatlanközvetítés?

szakújságíró
Az ingatlan.com csoport kereskedelmiingatlan-piaci szakértője.

Ingatlanügyletek során az ügyvédek szerepe elengedhetetlen, hiszen a jogi teendők lebonyolítása nélkül egy ingatlanértékesítés sem valósulhat meg. Van azonban még egy ingatlanpiaci terület, ahol számíthatunk az ügyvédek segítségére. Az ügyvédi ingatlanközvetítés során az ügyvéd ingatlanközvetítőként tevékenykedik, ami során a jogi és az ingatlanpiaci ismereteit alkalmazza annak érdekében, hogy a megbízói feladatot elássa. Erről a különös közvetítői formáról, a jogi hátteréről, a közvetítő ügyvédek felkészültségéről kérdeztük Dr. Zalavári Györgyöt, az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítóját, egyben az Ecovis Hungary ügyvédjét.

Ügyvédek a közvetítői piacon

– Kezdjük rögtön a legkézenfekvőbb kérdéssel: mi is az az ügyvédi ingatlanközvetítés?

– Menjünk vissza egy kicsit az időben, hiszen az ügyvédek már közel negyven éve – jóval a mostani ingatlanközvetítői piac kialakulása előtt – foglalkoznak ingatlanközvetítéssel. Még az önkormányzati bérlakások idején főleg az ügyvédek voltak azok, akik az ingatlancseréket megszervezték, leginkább azért, mert a folyamat jogi lebonyolítása is hozzájuk kötődött. Manapság az ügyvédi ingatlanközvetítést a Lakástörvény és az Ügyvédi törvény szabályozza.

A Lakástörvény rögzít, hogy az ügyvédek kiegészítő tevékenységként, külön ingatlanközvetítői vizsga nélkül is közvetíthetnek ingatlanokat, ezt pedig az Ügyvédi törvény is megerősíti. Az ügyvédi ingatlanközvetítés kicsit más, mint a hagyományos értelemben vett ingatlanközvetítés, más szabályok vonatkoznak rá.

Az is fontos, hogy ez egy kiegészítő jellegű gazdasági tevékenység, tehát nekünk megvan a klasszikus ügyvédi működésünk, van egy saját ügyfélkörünk és jellemzően ebből a rétegből kerülnek ki a megbízók.

– Említetted, hogy a Lakástörvény és az Ügyvédi törvény biztosítja számotokra az ingatlanközvetítés lehetőségét. Miért lehet előnyös mégis a megbízóknak az, hogy egy ügyvéd végez közvetítői tevékenységet úgy, hogy az nem a tényleges szakterülete?

– Részben azért, mert az ügyvédeknek a közvetítői tevékenység nem újdonság. Az ingatlanközvetítésnél a legelső pont az ingatlan átvilágítása, felderítése, ez pedig egy olyan feladat, amit az ügyvédek a jogi munkájuk során is gyakran végeznek. Ezt követi a műszaki rész, amit el kell sajátítani, meg kell tanulni, akárcsak a főállású ingatlanközvetítőknek. Az ingatlanközvetítés tanulása során ráadásul sok ügyvéd megszerzi az ingatlanközvetítői vizsgát is a már meglévő ügyvédi végzettség mellé.

Ráadásul az ügyvédi ingatlanközvetítés olyan szabályozott keretek között zajlik, amit két hatóság is felügyeli. Egyrészt az illetékes Ügyvédi Kamara, másrészt pedig az Ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság. Ezen felül az ügyvédi ingatlanközvetítők a kötelezően megkötött ügyvédi felelősségbiztosításon túl még egy kiegészítő biztosítást is kötnek, ami szintén a megbízók érdekét szolgálja.

Ügyfélszerzés

– Úgy tudom, hogy az ügyvédi etikai szabályzat tiltja a hideghívásokat. Ezáltal nálatok az ügyfélszerzés leszűkül, leegyszerűsödik annyira, hogy a meglévő ügyfélkörötökből próbáltok megbízásokhoz jutni?

– Valóban szűkebbek a lehetőségeink, és az is igaz, hogy a meglévő ügyfélkör az egyik legfőbb módja az ingatlanközvetítéshez kapcsolódó ügyfélszerzésünknek. A másik útja pedig a reklám és a marketing, ami már az ügyvédeknek sem tiltott teljesen.

Szűk mezsgye az, ahol az ügyvéd reklámozhat, mert nagyon sok szabálynak meg kell felelni, de azért ennek ellenére is hatásosan alkalmazható ez az eszköz. Lényegében a hideghívás az egyetlen olyan módszer, amit az ügyvédi ingatlanközvetítő véleményem szerint nem használhat.

– Tekintve, hogy sokan nem szeretik a hideghívásokat, ez még akár előny is lehet. 

– Ez abszolút így van. Jellemzően olyan ügyfeleink vannak az ingatlanközvetítés terén, akik már ügyfeleink voltak korábban is más ügyekben. Így már egy kialakult, erős bizalmi kapcsolaton alapszik a megbízás.

Ügyvédi ingatlanközvetítés a gyakorlatban

– Mit gondolsz, van helye a közvetítői piacon az ügyvédi ingatlanközvetítésnek? Van erre igény az ügyfelek részéről? Lehet jövedelmező ez a tevékenység?

– Abszolút van! Sőt, ismerek egy olyan ügyvéd kollégát, aki harminc, negyven éve foglalkozik közvetítéssel. Azt gondolom, hogy ez egy jó pénzügyi lehetőség az ügyvédek számára hiszen az infrastruktúra már adott, és a jutalék sokszor meghaladja a normál ügyvédi munkából származó bevételeket.

– A beszélgetésünk során már érintettük az Ügyvédi törvényt, ami kimondja, hogy az ügyvéd egyszerre nem végezheti a közvetítést, valamint az adásvétellel járó jogi teendőket. Ezt a megkötést, hogy lehet kezelni?

– Itt fontos kiemelni, hogy más, ha egy egyszemélyes ügyvédi irodát említünk, és megint más, ha egy társas, több ügyvédből álló ügyvédi iroda végez közvetítést. Ha egy több fős irodából végez valaki közvetítést, akkor ez az ügyvéd az adott ügyben nem járhat el, de az ügyfél hozzájárulásával az iroda egy másik jogásza igen. Ha egyéni ügyvéd végez közvetítést, akkor nem marad más lehetőség, mint egy másik ügyvéd felkérése az adásvételi szerződés lebonyolítására.

 – Etikus eljárás az, ha egy ügyvédi ingatlanközvetítő ajánl egy olyan kollégát, akit meg lehet bízni a jogi ügymenettel?

– Ajánlani bármikor lehet, de a döntést mindig az ügyfélnek kell meghoznia. Ha az ügyfél egy másik ügyvédet szeretne bevonni az ügybe, akkor ennek megfelelően kell eljárni. Mivel az ingatlanügylet részben az ügyfél kockázata is, így teljesen elvárt a részünkről, hogy elfogadjuk, ha ő egy másik ügyvédet szeretne megbízni.

Célok

– Te vagy az alapítója az Ügyvédházak hálózatnak. Mesélj kérlek a kezdetekről. Mikor, miért és milyen vízióval alapítottad?

– 2019-ben hoztam létre a hálózatot, aminek három célja volt. Részben az, hogy már akkor úgy láttam, hogy a közvetítői piacon van pár olyan anomália, amit az ügyvédi ingatlanközvetítés orvosolni tud. Kampányt folytattunk, hogy mindenki számára ismert legyen, hogy az Országos Kereskedelmi Nyilvántartásban le lehet ellenőrizni a jogszerűen működő ingatlanközvetítőket, illetve, hogy a megfelelő végzettség is szükséges a közvetítéshez. Vagyis szerettünk volna hozzájárulni a piac tisztulásához. 

A másik cél az ügyvédek támogatása volt, hiszen a közvetítői tevékenység akár gazdasági előnyt is biztosíthat részükre. 

Harmadrészt az ügyfelek számára is kedvezőbb, ha több alternatíva jelenik meg számukra a közvetítői piacon. 

– Mit tapasztalsz, hogy fogadtak titeket a piacon azok a közvetítők, akik elsődlegesen a közvetítésből élnek?

– Kezdetben nagy volt a kíváncsiság, számos meghívást is kaptam különböző ingatlanközvetítői fórumokra, beszélgetésekre, interjúkra. Azt szerették volna megtudni, hogy mi a célunk, hogy akarunk belépni a piacra, azonban sokszor megkaptam azt a kérdést is, hogy egy ügyvéd hogyan érthet az ingatlanok állapotához, vagy az értékesítéshez és a marketinghez. Erre egyszerű volt a válaszom: ezeket nekünk is meg kell tanulnunk, mint mindenki másnak ezen a piacon. 

– Hol tartotok jelenleg a céljaitok elérésében? 

– Egyre több ügyvéd csatlakozik a hálózatunkhoz, a bővüléssel az országos jelenlétünk is növekszik, ezzel pedig a helyi közvetítői piacot is színesítjük, vagyis élesedik a verseny az ügyfelekért.

Díjazás

– Térjünk rá egy kényesebb témára, a piszkos anyagiakra. A beszélgetés során az a kép rajzolódott ki bennem, hogy ti egy olyan komplex szolgáltatást kínáltok, amibe beletartoznak a jogi és a közvetítői szakmai ismeretek is. Emiatt emeltebb áron is dolgoztok, mint a többi szereplő a piacon?

– A szolgáltatásunk valóban összetettebb, de ez nem emel a díjon. Már csak azért sem, mert – ahogy korábban már említettem – nem kell külön infrastruktúrát létrehoznunk. A közvetítői tevékenységhez egy-két további tárgyi eszközt kell beszerezni, valamint még számolnunk kell a hirdetések költségeivel, de ez a többi közvetítőnél ugyanígy megjelenik. Úgy gondolom, hogy a piacon nem a miénk a legmagasabb közvetítői díj.

Pontos számot viszont azért nem tudok mondani, mert a mi hálózatunkban nincs semmilyen előírás a díjakra vonatkozóan. Minden kollégánk szabad megállapodással és díjjal dolgozik a megbízójával.

Ennek ráadásul számos formája lehet: akár el is lehet térni a százalékos és az ingatlan értékéhez kötött megbízási díjtól, működhet a megbízás akár munkaóra alapján is. Az ügyvédi megbízásoknak és megállapodásoknak nagyon tág tere van, ami szintén segíti azt, hogy a megbízó a számára legjobb megoldást tudja választani.

Eladom az ingatlanom

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!