Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Történelmi rekordot döntött az építőipar

Jól szerepelt a múlt évben a magyar építőipar, ezzel támaszt adva a gazdasági fejlődésnek. A termelés volumene 13,3 százalékkal nőtt. A két alszektor körül az egyéb építmények esetében 9,1 százalékos volt a növekedés, a lakásépítéseket magában foglaló épületépítések pedig 17,1 százalékos éves bővüléssel zárták a 2021-es esztendőt. Az ágazat termelési értéke rekordot döntött, 5388 milliárd forintos összegre korábban nem volt példa.

építőipar

Történelmi rekordot döntött az építőipar

“Várható volt az építőipar fejlődése, több tényező is segítette a növekedést. A bázishatás az egyik, 2020-ban ugyanis a járványhatás miatt több mint 9 százalékos visszaesést könyvelhetett el az ágazat. Amely 2018-ban közel 23 százalékos, 2019-ben pedig 20 százalékos többletet ért el. Tavaly a járvány okozta bizonytalanság enyhülése, valamint a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, továbbá a tavaly ősszel elindult Zöld Otthon Program miatt meglódult a lakásépítési kedv. Az építőipari növekedés így tavaly is érezhetően hozzájárult a múlt évi 7,2 százalékos GDP-növekedésnek” – értékelte a kedden megjelent friss építőipari és GDP-adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: “A fokozott lakásépítési kedvre utal, hogy a múlt év első 11 hónapjában több mint 15 ezer engedélyt adtak ki, ami jóval meghaladja a pandémia előtti évekre, 2017, 2018 és 2019 egészére vonatkozó 13-14 ezres szintet.”

Jól látható a javulás az új lakások kínálatában is

Az ingatlan.com adatai szerint 2021-ben kimagasló, 91 százalékkal több új lakóingatlant hirdettek meg eladásra. 2019-hez képest 94 százalékos bővülés látható, 2018-hoz viszonyítva pedig 145 százalékkal bővült az új lakások kínálata. Balogh László azt is elmondta, a fővároson kívüli piacon, azon belül is a községekben ment végbe a legerőteljesebb fejlődés. Ezeken a településeken az új lakások kínálata 2021-ben 123 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A megyeszékhelyeken és a kisebb városokban 100 százalék körüli volt a többlet, legkisebb arányban a fővárosban bővült a kínálat, ahol 60 százalékos kínálatbővülés ment végbe.  A növekedés összességében látványosnak mondható.

“A legújabb adatok alapján bátran mondható: a 2021-es év megteremtette az alapjait annak, hogy 2022 az új lakások és lakásépítések éve legyen.

– tette hozzá az ingatlan.com szakértője. Elmondta azt is, hogy az állami beruházások visszafogása miatt felszabadulnak építőipari kapacitások, amelyek a lakásépítésekben jelenhetnek meg. Ez pedig fékezheti a drágulás ütemét az új lakások piacán.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!