Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Erre költenék az szja-visszatérítés összegét a családok

2022 februárjában szja-visszatérítés érkezik 1,9 millió ember számlájára. A gyermeket nevelő háztartások szja-visszatérítést kapnak, fejenként a maximális összeg 800 ezer forint. Így egy-egy háztartás akár 1,6 millió forintos összeghez juthat attól függően, hogy mennyi adót fizettek be 2021-ben. Az érintettek elsősorban lakáscélra és a gyermekekre költenék az összeget  – derül ki az ingatlan.com nem reprezentatív online felméréséből, amelyben több mint 700 válaszadó jelölte meg, hogy mire költené a visszatérítést. A bejegyzés végén interaktív infografika segítségével is mutatjuk az eredményeket.

SZJA-visszatérítés érkezik 1,9 millió ember számlájára 2022 februárjában. Egy háztartás akár 1,6 millió forintot is kaphat. Erre költenénk.

 Szja-visszatérítés: főszerepben az otthon és a gyerekek

A válaszadók legnagyobb része, 22 százaléka a lakóingatlanának felújítására költené az összeget. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte: “A lakásfelújítás népszerűsége érthető, mivel a hazai ingatlanállomány minősége javulásra szorul. Ráadásul a gyermekes háztartások a lakáskorszerűsítésre fordítandó teljes összeg felét az államtól visszakaphatják lakásfelújítási támogatásként, így az szja-visszatérítés gyakorlatilag dupla támogatást jelent a számukra. Összességében a jövő év elején, a visszatérítések kifizetését követően jó eséllyel újabb lakásfelújítási boom indulhat az országban.”

Az ingatlan.com kérdésére válaszolók 18 százaléka a beérkező visszatérítést ingatlanvásárlásra fordítaná. Tehát összességében a megkérdezettek legnagyobb része, 10-ből 4-en valamilyen lakáscélra fordítanák ezt az egyszeri juttatást.  A megkérdezettek 12 százaléka pedig a gyermekeikre, például a taníttatásukra szánná a 2022 elején érkező pénzt.

“Természetesen a lakáscélú felhasználással is van átfedés, hiszen a gyermekek is részesülnek a korszerűsítés, vásárlás kedvező hatásaiból” – tette hozzá Balogh László.

Előtérben a biztonság: hitelcsökkentés, megtakarítások növelése

A felmérés szerint 12 százalékuk a hiteltartozásait csökkentené. Balogh László szerint az szja-visszatérítés a hitelmoratóriumban résztvevők számára például a törlesztés nélküli hónapokban felhalmozódott összeg csökkentését is jelentheti. A megkérdezettek szintén 10 százaléka váratlan kiadásokra tenné félre a pénzt.

Az érintettek 7 százaléka régóta esedékes nagyobb kiadást (például autóvásárlást, nagyobb értékű eszközöket) finanszírozna belőle, 6 százaléka más befektetésre vagy nyugdíjcélú megtakarításra fordítaná a visszajáró összeget. Az szja-visszatérítés tehát a többség számára hosszabb távú beruházás alapjául szolgálna vagy biztonsági tartalékot képeznének belőle, mindössze 4 százalékuk fordítaná például utazásra.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!