Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Prémium lakás akár 25 milliós állami támogatással

Állami támogatásokkal prémium otthonhoz lehet jutni. Mégis még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az állami támogatások okos felhasználásával könnyebben elérhető egy magasabb kategóriájú otthon. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan juthat akár 25 milliós állami támogatással prémium lakáshoz. Az összefoglaló elkészítésében a már több társasházával díjakat nyert Metrodom szakértői működtek közre.

Életünk egyik legnagyobb döntése a lakásvásárlás. Mérlegelünk, tájékozódunk akár éveken át, hogy a megfelelő döntést hozzuk meg. Ennek ellenére, amikor számba vesszük, milyen lakást vehetünk a saját tőkénk, a bankkölcsön és az egyéb támogatások végösszegéből, nem biztos, hogy gondolunk rá: akár egy prémium lakás, álmaink otthona is elérhető lehet. Nem is csoda, mivel olyan összetett szempontokat kell mérlegelnünk, mint a költséghatékony működtetés, az értékállóság, a befektetés megtérülése vagy a “zöld működés”. Idén pedig még milliókat spórolhatnak a CSOK és a Babaváró hitelek felvételével a lakásvásárlás előtt állók.

Tény, hogy jelenleg a Babavárónál és a CSOK-nál nincs jobb ajánlat a hitelpiacon

A helyzet nem rózsás. Az infláció az egekben, a megtakarítások folyamatosan inflálódnak, a gazdasági elemzők rövid- és középtávon nem kecsegtetnek minket semmi jóval. Ezt jelzi az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2023 májusában megjelent Lakáspiaci jelentése alapján a 2023 első negyedévében megvalósult lakáspiaci tranzakciók száma 43%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és a lakáshitelek kibocsátása is 68%-kal volt alacsonyabb az előző évihez képest. A jelentés kitér arra is, hogy a kedvező kamatozású államilag támogatott hitelek jelentősége folyamatosan nő, ami nem véletlen, hiszen az infláció miatt megemelkedett piaci hitelkamatok mellett ezek számítanak igazán versenyképesnek.

Babaváró mint alap – önrész és kamatkedvezmény

A gyermekvállalás előtt álló házaspárok számára ideális, szabadon, önrészként is felhasználható Babaváró hitel az első gyermek megszületése után kamatmentessé válik, és 2024 december végéig továbbra is felvehető lesz 10 millió forintos keretösszegig, 20 éves futamidővel. Aki tájékozódott már a banki hitelek piacán, annak ez már önmagában jól hangzik, de az előnyök még nem érnek itt véget. A hitel ingatlanfedezet nélkül igényelhető, és a törlesztőrészlet sem szállhat el, ugyanis havi maximális összege 50 ezer forint lehet.

Fontos! 2024 januárjától szigorodnak a Babaváró hitel feltételei! A hitel maximális összegét 11 millió forintra növelik, azonban a jövő év elejétől csak olyan házaspárok vehetik fel, ahol a házastársak hölgy tagja 30 év alatti. Átmenetileg, 2025 elejéig a 40 év alattiak is igényelhetik, ehhez azonban igazolniuk kell, hogy gyermeket várnak.

Több gyermek, több kedvezmény

A Babaváró hitel még a várandósság előtt igényelhető, törlesztése a terhesség 12. hetétől felfüggeszthető 3 évre, ikerterhesség esetén 3+2 évre. Ha az igénylést követő 5 éven belül megszületik az első gyermek, a hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz.

A második gyermek születését követően ismét kérhető a törlesztés felfüggesztése, ebben az esetben a fennálló tartozás 30%-át sem kell már visszafizetnünk.

A harmadik gyermek megszületését követően pedig a teljes tartozást elengedik. További előnye, hogy sok banknál extra bónuszt is kaphatunk igénylésekor.

A hitel igénylésének pontos feltételeit a 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet tartalmazza. A legfontosabbak kritériumok:

  •  az igénylők házasok;
  • a feleség még nem töltötte be a 41. életévét (ez csökken 30 éves korra 2024 januárjától);
  • a pár mindkét tagja rendelkezik magyarországi lakcímmel;
  • és legalább az egyik félnek 3 éves folyamatos TB-jogviszonya van (maximum 30 napos megszakítással).

Ajándék milliók és törvényileg garantált 3%-os hitel a CSOK-kal

A 2015-ben bevezetett Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) legutóbbi módosításai idén januártól élnek.

A CSOK esetében már megszületett gyermekeinkre is építhetünk lakásvásárláskor. Egy korszerű, új építésű lakás megvásárlásához 1 gyermek esetén 600 ezer forint (minimum 40 m2-es lakás vásárlásához), 2 gyermeknél 2,6 millió forint (minimum 50 m2-es lakás vásárlásához), 3 vagy több gyermeknél pedig 10 millió forint (minimum 60 m2-es lakás vásárlásához) vissza nem térítendő támogatást kaphatunk. Emellé még 2 gyermek esetén 10 millió, 3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint összegű, 3%-os kamatozású hitelt is felvehetünk – de utóbbit már csak idén. A hitel két fő feltétele itt is a házasság, és az, hogy a házaspár egyik tagjának igényléskor 40 év alattinak kell lennie.

Tudta-e? Illetékmentesség és ÁFA-kedvezmény is jár a CSOK-os vásárlóknak

Lakásvásárláskor az egyik legalattomosabb tétel az illeték, amely az ingatlan értékének 4%-a. 2021 óta a CSOK igénybevevői mentesülnek a befizetés alól, sőt, lakásuk után a bruttó vételár 5%-os ÁFA-tartalma is visszaigényelhető. Egy bruttó 100 millió forintos lakásnál ez 4 millió forintos illetékkedvezményt és 4,76 millió forint adó-visszatérítési (ÁFA-)támogatást jelenthet.

Mennyi a matek 2 gyermekkel?

Anna és Péter pár év házasság és karrierépítés után Budapesten szeretne vásárolni egy olyan lakást, amely biztosítja számukra az agglomeráció zöld életterét, valamint a városi élet kényelmét, élményeit is.

Két gyermeket tervezve nézzük a részleteket: a lakáshoz két gyermek vállalásakor a család igénybe veheti a 10 millió forintos Babaváró hitelt, amely az első gyermek születésétől kamatmentes, a második gyermek születését követően pedig a fennálló tartozás 30%-át támogatásként megkapják, tehát ennyivel csökken a hitel. Emellett 2 gyermekkel 2,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes, 10 millió forintos 3%-os kamatozású CSOK-hitelt is felvehetnek. Ne felejtsük ki a számításból a CSOK miatt járó illetékmentességet, ami 3,76 millió forint megtakarítást jelent számukra, illetve a 4,76 millió forintos (5%-os) adó-visszatérítési (ÁFA-)támogatást.

3 gyermekkel akár 25 millió forint állami támogatás is felvehető egy prémium lakás megvásárlásához

Az idei évben érvényes feltételek mellett egy 3 gyermeket tervező, új építésű lakást vásárló házaspár számára a minimum 60 négyzetméteres otthonuk megvásárlásához, akár 25 millió forint állami támogatás is elérhető. Ezen felül a 4%-os illeték és az 5%-os adó-visszatérítési (ÁFA-) támogatást is megkaphatják.

Energiahatékony lakások zöld kamatkedvezménnyel

Az AA besorolású, prémium lakás megvásárlásához a piaci hiteleknél kedvezőbb, zöld minősítésű, fogyasztóbarát lakáshitelek felvételére is lehetőségünk van. A kedvezményes hitel kritériuma, hogy az ingatlannak el kell érnie a BB energetikai besorolást, és a primer energiaigénye maximum 80 kWh/négyzetméter/év lehet. A Metrodom kínálatában elérhető lakások ezeket a feltételeket messze túlhaladják.

Metrodom River prémium lakópark a Duna partján

A Metrodom River lakópark az új építésű társasházak hazai piacán különlegességnek számít. A változatos méretű exkluzív lakások örök dunai panorámával, közvetlenül a Duna-parton, autómentes belső parkkal, prémium szolgáltatásokkal (óvoda, bölcsőde, wellness-fitness, közösségi csónakház, irodák, üzletek) a kompakt városfejlesztés tökéletes példái.

Nézze meg a Metrodom River prémium lakásait, és ne szalassza el az akár 25 milliós állami támogatást!

*A Metrodom River lakópark lakásainak aktuális árairól és elérhetőségeiről tájékozódjon a Metrodom honlapján.

Megnézem a lakáskínálatot

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!