Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ponthatárok kihirdetése: indul az albérletszezon

Alapvető változások mentek végbe az országos albérletpiacon, ahol csütörtökön, a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után beindul a albérletszezon. A keresletet nézve jelentős eltérés van a budapesti és a fővároson kívüli piacon. 

vidám diákok beköltöznek az új ingatlanukba

Budapesten szolidan, a fővárosi kívüli albérletpiacon jelentősen erősödő kereslettel, de tavalyhoz képest megfizethetőbb bérleti díjakkal kanyarodik rá a felsőoktatási ponthatárok csütörtöki kihirdetésével induló főszezonra az országos albérletpiac. Az ingatlan.com legfrissebb, részletes elemzése az idei albérletpiaci trendek mellett a több mint 17 ezer hirdetésből származó adatok alapján összegezte a fővárosi, valamint a nagy egyetemvárosokban jellemző átlagos bérleti díjakat.

“Több változás is történt az országos albérletpiacon a járvány magyarországi megjelenése óta eltelt időszakban. Az egyik leglényegesebb tényező, hogy a budapesti albérletpiachoz képest a fővároson kívüli térségekben, különösen a nagy egyetemvárosokban nagyon komoly élénkülés tapasztalható. Az idén, januártól július közepéig országosan a kiadó lakások iránti kereslet 3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ezen belül a Budapesten kívüli albérletek iránti érdeklődés 13 százalékkal erősödött”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Többéves távlatban is látványos a fővároson kívüli piac felértékelődése. Az öt évvel képest ugyanis triplájára nőtt az érdeklődések száma, miközben az országos kereslet csak duplázni tudott.

Kisebbek és olcsóbbak lettek a kiadó fővárosi lakások

Elemzésünkből kiderül, hogy július közepén Budapesten átlagosan 140 ezer forint volt a tulajdonosok által kiadó lakások átlagos bérleti díja, ez közel 7 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi 150 ezer forinthoz képest.

Az árcsökkenésben szerepet játszik az is, hogy csökkent a bérlőre váró fővárosi lakóingatlanok átlagos alapterülete. Míg tavaly 55 négyzetméter volt egy kiadó ingatlan átlagos alapterülete, az idén viszont  már  csak 53 négyzetméter. A kiadó lakóingatlanok egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti díja 4 százalékkal 3142 forintra csökkent. A különböző városrészek közül a VI., a VII., a VIII., a IX., a XI. és XIII. kerületben július közepén 130-150 ezer forintot tett ki az átlagos bérleti díj és átlagosan 49-55 négyzetméteres lakások vártak ennyiért bérlőre.

 Az egyetemvárosok többsége tartja magát, záródik az olló

A Budapesten kívüli és az egyetemvárosok albérletpiacán záródott az albérletpiaci olló. Vagyis csökkent budapesti és az egyetemvárosokban kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díjai közötti különbség, miközben az eladási árakban továbbra is nagyon jelentősek az eltérések a két piac között. Éppen ezért egyre több befektetési célú vásárló jelenhet meg a fővároson kívüli piacon, főként az egyetemvárosokban, amivel tovább nőhet a kínálat és erősödhet a kereslet is.

Az ingatlan.com elemzéséből az is látszik, hogy a nagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 110 ezer, Győrben 108, Miskolcon 85 ezer, Pécsen 99 ezer, Szegeden pedig 100 ezer forintos bérleti díjakkal indul az albérletszezon.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!