Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Panelárak 2022-ben: ismét panelreneszánsz jöhet

Balogh László
vezető gazdasági szakértő
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Régi-új kedvencet találtak a lakáspiacon a vevők, a lakótelepi ingatlanok iránti kereslet ismét kirobbanó növekedést mutat. Ez annak is köszönhető, hogy a panelárak 2022-ben is olcsóbbak a téglalakásokénál. Több mint 160 ezer hirdetés alapján vizsgáltuk meg a panel- és téglaépítésű lakások iránti érdeklődés alakulását, valamint az árak változását az országos lakáspiacon.

panelárak 2022-ben

Tavaly a fővárosi és megyeszékhelyen lévő eladó panellakásokra több mint félmillió érdeklődés jutott az ingatlan.com-on, ami 4 százalékkal haladja meg a 2020-as szintet. Még látványosabban nőtt az egy eladásra kínált lakásra jutó kereslet, amely a panelek esetében 6 százalékkal nőtt éves szinten, miközben a téglalakások iránti kereslet stagnált. Még kimagaslóbb, hogy 2022 januárjában tavaly októberhez képest az egy eladó panellakásra jutó érdeklődések száma 14 százalékkal emelkedett, miközben a téglalakások iránti kereslet feleekkora mértékben nőtt. Ennek köszönhetően az egy panelhirdetésre jutó érdeklődések száma közel 2 éves csúcson van, legutóbb 2019 tavaszán volt hasonlóan magas.

panel kereslet

Nemcsak a vevők, a bankok is szeretik

“A lakótelepi iránti érdeklődés érthető, erre már korábban is volt többször példa. A lakásárak drágulása a nagyvárosokban folytatódott, a panelárak 2022-ben pedig jellemzően olcsóbbak a téglaépítésű lakásokhoz képest. A panelek népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy az emelkedő kamatkörnyezet ellenére a bankok is szívesen adnak hitelt ezekre a lakásokra.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az állami támogatás is többet ér a panelban

Az ingatlan.com szakértője hozzátette, hogy a panelek iránti keresletet növeli az államilag támogatott konstrukciók nagyobb súlya a vételárban. Ezek közé tartozik például a Családi Otthonteremtési Kedvezmény vissza nem térítendő támogatása és a CSOK mellé igényelhető államilag támogatott hitel. Ezek nagyobb arányú segítséget biztosítanak egy-egy panel esetében, mint egy téglából épül lakás vagy ház megvásárlásakor, amik drágábbak a piacon. Egy 2 gyermeket nevelő család esetében a vissza nem térítendő CSOK támogatás és a 10 millió forintos kedvezményes lakáshitel várostól függően akár a kiszemelt lakás vételárának 30-40 százalékát fedezheti. A gyermeket vállalók számára pedig a babaváró hitel nagyobb arányú önrészt tehet ki, ha első lakást vásárolnak.

15-30 százalékkal olcsóbb a panel

Az ingatlan.com körképe szerint idén januárban a fővárosi panellakások átlagos négyzetméterára 643 ezer forint volt a kínálati piacon. A téglalakásokra 867 ezer forintos átlagár a jellemző, aminél a panel 26 százalékkal olcsóbb. A XI. kerületi panelingatlanok a legdrágábbak, négyzetméterenként 776 ezer forintot szeretnének kapni a vevők. A legolcsóbb városrész a XXIII. kerület, ahol 522 ezer forintot kérnek az eladók egy négyzetméterért.

Budapesti panelárak

A megyeszékhelyek piacán a panelárak 2022-ben nagy különbségeket mutattak: az átlagos négyzetméterár 421 ezer forint, a téglalakásoknál viszont 491 ezer ugyanez, így a panellakások 15 százalékkal olcsóbbak. A paneleknél a veszprémi kínálat vezeti a sor 563 ezer forinttal. Majd a székesfehérvári és debreceni panelek következnek 535 ezer és 522 ezer forintos összeggel egy négyzetméterre vetítve. Salgótarján számít a legolcsóbb panelvárosnak, 216 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható még Békéscsaba és Miskolc, ahol a panellakásokat 316-328 ezer forintért kínálják eladásra.

panel árak 2022

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!