Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Már érezhető az otthonteremtési támogatás hatása

Az otthonteremtési támogatás hatása februárban már az adásvételek számában is érezhetővé vált. A növekedés egyik oka a felújítási támogatás, ami fokozta a felújítandó lakások iránti keresletet.

Bár még csak két hónap telt el az évből, a lakáspiac erős évre számíthat a legfrissebb adatok szerint. Az otthonteremtési támogatás már érezteti hatását: az eladó lakások iránti érdeklődések száma jelentősen, 20 százalékkal növekedett tavaly februárhoz képest. Az ingatlan.com becslése szerint idén februárban 10 200 használt lakóingatlan cserélhetett gazdát, ami 2 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. Idén januárhoz képest pedig 9,6 százalékos emelkedést jelent.

Lendületes évkezdés

“A növekedésre utaló adatok nem jelentenek meglepetést, számítani lehetett arra, hogy az otthonteremtési támogatás új elemeinek kedvező hatása hamar megjelenik a piacon. Januárban még a tranzakciók száma 2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, februárban viszont már 2 százalékos volt a többlet. A lakáseladásokhoz kötelezően készítendő energiatanúsítványok és az ingatlan.com-on meghirdetett ingatlanok iránti kereslet adatai szerint a felújítandó, nagy energiafogyasztású lakások száma jelentősen nőtt a forgalomban. A két legrosszabb energetikai kategóriába (II és JJ) sorolt ingatlanokra 17 százalékkal több energiatanúsítvány készült, mint tavaly februárban”
– fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Otthonteremtési támogatás: további élénkülés várható

A következő hónapokban még erőteljesebben növekedhet a lakáspiaci forgalom tavalyhoz képest, de ebben a koronavírusnak meghatározó szerepe lehet. Tavaly tavasszal ugyanis a járvány magyarországi megjelenése miatt visszaestek az eladások, ami miatt idén márciusban és áprilisban akár 40-50 százalékkal több adásvételre is sor kerülhet éves összevetésben.

 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!