Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ne dőlj be a csalóknak, védjük együtt adataidat és anyagi biztonságodat!

  • 4 perc olvasási idő
  • 2024. január 24.

Internetes csalók az ingatlan.com nevével visszaélve próbálnak kárt okozni a kiadó és eladó ingatlanokat hirdető magánszemélyeknek és ingatlanközvetítőknek. Legyél körültekintő és tartsd szem előtt: az ingatlan.com soha nem kér tőled jelszót, és bankkártya-adatot. Ha bármi gyanúsat tapasztalsz, jelezd nekünk mielőbb e-mailben, vagy telefonon!

Így próbálkoznak a csalók

Időről időre új módszerrel és a legkülönfélébb történetekkel próbálnak internetes csalók kárt okozni a jóhiszemű felhasználóknak. Egy ilyen próbálkozást azonosítottunk az oldalunkon, aminek a célja az volt, hogy csalók az ingatlan.com nevével visszaélve adatokat szerezzenek meg a hirdetőinktől.

Az adathalászok által használt “történet”: a csalók az ingatlan.com felületén érdeklődést színlelve, üzenetben veszik fel a kapcsolatot a hirdetővel. Az üzenetváltás során azt hitetik el a hirdetővel, hogy letétet, vagy foglalót fizetnének azért, hogy a hirdető “félre tegye” számukra a lakást. A letét/foglaló fizetéséhez elkérik a hirdető e-mail címét, amire később olyan e-mailt küldenek, ami megtévesztésig hasonlít az ingatlan.com hivatalos leveleire. A levélben viszont már sikeres vásárlásról van szó, amit egy gombra kattintva szükséges megerősíteni. Az ilyen jellegű csalások esetén gyakran a felhasználó bankkártya-adatait és jelszavát próbálják megszerezni.

Figyeljünk az intő jelekre

Bízzunk a megérzéseinkben, és ha valamit gyanúsnak, esetleg szokatlannak gondolunk, járjunk el kellő óvatosággal. Szerencsére lehet bármennyire is kreatív és aprólékosan összerakott a csalók aktivitása, vannak olyan árulkodó pontok, amik jelzik, hogy adathalászokkal van dolgunk.

Legyen gyanús, és figyelmeztető, ha az üzenet vagy a levél

  • rossz magyarsággal, láthatóan fordítóprogrammal íródott,
  • a feladó e-mail címének nem @ingatlan.com a végződése, valamint az előtagja furcsa szám és/vagy betű karaktereket tartalmaz,
  • olyan szolgáltatásról szól, amelyről az ingatlan.com-on nem található információ,
  • valamint, ha a feladó bármilyen szenzitív adat megadását kéri, esetleg sürgetéssel szeretne aktivitásra kényszeríteni.

Amennyiben olyan vétellel/bérléssel, esetleg szolgáltatás vásárlással kapcsolatban kapsz levelet, aminek nincs előzménye, és amelyről az ingatlan.com-on nem található információ, akkor javasoljuk, hogy ne válaszolj rá, és az abban lévő linkre, gombra ne kattints rá.

Mindig emlékezz arra, hogy az ingatlan.com-on

  • nem lehet foglalót/letéti díjat vagy előleget fizetni,
  • nincs olyan funkció, amely közvetlenül ingatlan vásárlásához vagy foglalózásához kapcsolódik,
  • valamint nincs egyetlen olyan szolgáltatás sem, ami a hirdető és a vevő/bérlő közötti tranzakció lebonyolításához kapcsolódik.

Hangsúlyozzuk, hogy az ingatlan.com semmilyen esetben sem kéri, hogy üzenetküldő szolgáltatásokban (pl.: Viber, WhatsApp, SMS, belső chat szolgáltatás) adják meg a személyes adataikat, jelszavukat, vagy bankkártyára vonatkozó adataikat.

Lépjünk fel együtt a csalók ellen, és ha bármilyen gyanús, vagy furcsa dolgot tapasztalsz, haladéktalanul jelezd nekünk telefonon a +36 1 237 2065-ös számon, vagy e-mailben a [email protected] címen.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!