Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Mit tesz a lakásárakkal a csúcsra futó infláció?

Balogh László
vezető gazdasági szakértő
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az infláció évtizedes rekordszintekre gyorsult, szeptemberben már 20 százalék fölé került az éves mutató. Pusztán az emelkedő árak alapján viszont nem kell a lakásárak emelkedésére számítani. Azok a bérek növekedésével párhuzamosan mozogtak az elmúlt években. Másrészt a magasabb árak miatt növekvő mindennapi kiadások közvetve az esetleges lakásdrágulást is tompítják – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely az infláció, a lakásárak és a nettó átlagbérek utóbbi években látott alakulását vizsgálta.

Bérek vs. lakásárak vs. infláció

“Fontos kiemelni, hogy a fogyasztói árak emelkedése szerepet játszik a lakásárak növekedésében is, de nem ez az egyetlen mozgatórugója az ingatlanok árszintjének. Ráadásul Magyarországon a lakásárak változása nem is szerepel az inflációs kosárban.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt években jól látszott, hogy az infláció tavalyi felgyorsulása előtt visszafogott fogyasztói árindex mellett tempós béremelkedés és lakásár-emelkedés következett be”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátéve: A felpörgő infláció visszafogja a vásárlóerőt, ez pedig a lakáspiacon is megjelenik, azaz a lakások árának emelkedését lassítja ez a tényező.


Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy 2018-tól az idén június végéig a nettó átlagbérek negyedévente 7,2-21 százalékos éves növekedést mutattak. Ezzel párhuzamosan a használt lakások árváltozása 1,3-23,6 százalék között mozgott.

Voltak nagyobb és kisebb eltérések a bér- és a lakásár-dinamika között, de viszonylag párhuzamos volt az emelkedés

– emelte ki az ingatlan.com szakértője. A szóban forgó időszakban pedig az tizenkét hónapra visszatekintő – éves – inflációs értékek 1,9-20,1 százalék között a különböző hónapokban. Az árak a múlt év közepén kerültek meredekebb emelkedőre, a múlt év júniusáig 3-5,3 százalékos volt a mutató. A historikus adatokból az is leszűrhető, hogy a visszafogott inflációs időszakban több jutott a mindennapi kiadásokon felül más célokra, komolyabb anyagi terhet jelentő beruházásokra, így például a lakások felújítására vagy éppen vásárlására.

infláció

Fékre léphetnek a lakásárak

Balogh László szerint a következő időszak lakáspiaci bizonytalansága egyre érezhetőbbé válik. Az infláció emelkedésével párhuzamosan ugyanis a lakásárak is növekednének. Viszont a gazdasági kihívások miatt a vásárlók lakásvásárlásra fordítható jövedelme – például a hitelkamatok és rezsiköltségek emelkedése miatt – várhatóan csökkenni fog. Összességében pedig ezek a hatások lefékezhetik a lakásdrágulást is.

Eladó ingatlanok

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!