Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Mennyibe kerül plusz egy szoba?

Balogh László
vezető gazdasági szakértő
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Felpezsdítheti a lakáspiacot, azon belül a használt lakások forgalmát a szja-visszatérítés, amelyet a gyermeket családok február közepén, vagyis a napokban kaptak vagy kapnak meg – derül ki legfrissebb összeállításunkból, amely az országos kínálat alapján azt vizsgálta meg, hogy mennyi pénzre van szükség plusz egy szoba megvásárlásához.

plusz egy szoba

Költözés eggyel nagyobba

“Sokan költenék a befolyó extra pénzt lakhatásra.  A tavaly őszi felmérésünkben a válaszadók 40 százaléka mondta azt, hogy lakáscélra használnák fel a szja-visszatérítést. Bár családonként eltérőek az összegek, de vannak, akik összesen millió nagyságrendű pénzt kapnak. Ez pedig nagyobb lakásba költözést tervezőknél – a meglévő lakás eladásából származó vételár mellé – jó kiegészítést jelenthet a váltáshoz.”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: “A költözési kedv növekedéséhez hozzájárult, hogy a koronavírus-járvány miatt több százezer ember váltott részben otthoni munkára, emellett sok családban kell megoldani időszakosan a digitális oktatást is. Ezek a tényezők élénkítik a plusz egy szoba iránti keresletet.”

Mennyibe kerülhetnek, alkuval együtt?

A költözést tervező családok túlnyomó többsége a meglévő ingatlanuk eladásából befolyó összeget forgatnák be a következő otthonukba. Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten február közepén az használt lakások átlagos négyzetméterára 854 ezer forintot tett ki a kínálatot nézve. “Egy kényelmes, 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakásba történő költözéshez így 12,4 millió forintra lenne szükség, de a mostani piacon 5 százalékos áralkuval érdemes kalkulálnia a vevőknek. Ezt figyelembe véve 11,8 millió forintból lehet egy plusz szobát megvenni. Igaz, a kerületek között jelentős eltérések vannak. A XI. kerületben 11,1 millió forinttal érdemes kalkulálniuk a vevőjelölteknek, a XIII.-ban 10,4 millió forinttal, a VIII.-ban 8,6 millióval.

plusz egy szoba és Budapesti lakásárak

A megyeszékhelyek között is jókora eltérések láthatók, 5 százalékos áralkuval számolva plusz egy szoba ára az átlagos kínálati árak alapján

  • Zalaegerszegen 4,99 millió forint,
  • Nyíregyházán 4,98 millió forint,
  • Kaposváron 4,57 millió forint,
  • Miskolcon 4,33 millió forint,
  • Szolnokon 4,32 millió forint,
  • Szekszárdon 4,13 millió forint,
  • Békéscsabán 3,97 millió forint,
  • Salgótarjánban pedig 2,64 millió forint.

plusz egy szoba és lakásárak megyeszékhelyeken

Velük szemben a drágább megyeszékhelyek közül Veszprémben 7,96 milliós összeg kell a 12 négyzetméteres szobához. Ugyanez Győrben, Debrecenben, Székesfehérváron, Szegeden, Tatabányán 5,64-7,64 millió forintba kerülhet.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!