Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Még a fordulópont előtt érdemes lakást venni! – tudósítás az élő adásról

  • 4 perc olvasási idő
  • 2024. május 17.

A legutóbbi ingatlan.com Live-ban a lakás- és hitelpiac kilátásait, valamint a vevők lehetőségeit elemezte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője és Korponai Levente, a money.hu üzletág vezetője. Az adásban olyan, sokak által megfogalmazott kérdésekre is megadták a választ, hogy merre tart az ingatlanpiac, itt van-e az ideje a vásárlásnak, vagy érdemes-e még várni vele? Tudósításunk az eseményről.

TIPP: Mérd fel hitelképességed előzetes hitelbírálattal ingyen, az otthonod kényelméből!

Kerüld el a kellemetlen meglepetéseket, és tudd meg, mennyi hitelre vagy jogosult egy egyszerű online űrlap kitöltésével. Nincs elbukott foglaló vagy ügyvédi díj, akár 48 órán belül már egy hivatalos hitelajánlattal válogathatsz az ingatlanok közül:

Még a fordulópont előtt érdemes lakást venni! - tudósítás az élő adásról

A hitelezés

A hitelezésről Korponai Levente elmondta, hogy az idei év sokkal jobban indult, mint amilyen a tavalyi volt. Az egyértelműen látszik, hogy többen vesznek fel hitelt, és sok esetben az igényelt összeg is magasabb, mint az elmúlt évben. A szakértő bizakodó, jobb évet jósol, mint az előző volt. Azonban, mivel 2023 nem számított erős évnek az ingatlanhitelezésben, érdemesebb a 2022-es év számaihoz mérni a jelenlegieket. 

Tavaly felfelé mentek a kamatok, idén viszont elmondható, hogy már csökkenő pályára álltak, a bankok által vállalt önkéntes kamatplafonnak köszönhetően is. A THM 7,3 százalék és még ennyi is lesz egy ideig, de a bankok a kamatot már levitték 6 százalék körülire. Különböző csomagösszetételben már akár 6 százalék alattira is lehet bukkanni. Ez az állapot azonban változhat és a kamatlábak emelkedésére lehet számítani. Ez egy olyan tényező, ami miatt érdemes minél hamarabb ingatlant vásárolnia annak, aki hitelből szeretné a vételár egy részét finanszírozni.

A családtámogatások hatása

2024-ben indult el a CSOK Plusz, ezzel együtt a tavalyi év végén kivezettek, illetve szigorítottak bizonyos családtámogatásokat. A CSOK Plusz kedvezőbb feltételekkel, nagyobb hitelösszegre jogosít, mint az elődje. A megjelenése egy lavinát indíthat el a piacon. Az év eddigi szakaszában rendelkezésre álló adatok alapján a piac 32 százalékát teszik ki a CSOK Pluszt igénylő ingatlanvásárlók, és 85 százalékuk használt lakást vásárol.

Még nem kapkodják el az álomlakásokat a befektetők

A vevők számára most még nagy előny, hogy nem kell befektetőkkel versenyezniük, akik adott esetben licitálnak a lakásra és ezzel felnyomják az árakat. Számos hírrel találkozhattunk azzal kapcsolatban, hogy 2023-ban és előtte is az infláció miatt a kecsegtető kamattal kínált állampapírok felé fordultak a befektetetők, és még nem tértek vissza az ingatlanpiacra. 2024. márciusi adatok alapján a lakásvásárlók mindössze 10 százaléka keres befektetési céllal lakást, házat, nyaralót.

Várható ugyanakkor a külföldi vásárlók visszatérése. A határmenti településeken és a Balaton környékén várható, hogy a külföldi ingatlanvásárlók újra felbukkannak, sőt, már bizonyos mértékben tapasztalható is a jelenlétük.

Milyen mértékben drágulnak a lakások?

Balogh László kiemelte, hogy az elmúlt egy évben 3-4 százalékra lassult a lakásdrágulás, ami korábban 10-20 százalék is volt. Tehát nem indult el még a nagy lakás-áremelkedés, ami szintén a vevőknek kedvez. Sőt, még szinte alacsonyabb is, mint az infláció mértéke – reálértéken tehát nem is drágultak az ingatlanok.

Országos lakáspiaci árindex alakulása 2015-2024

Az alábbi grafikon az ország régióira bontva mutatja a csökkenés és növekedés mértékét. Amikor nem drágulnak az ingatlanok, akkor az azt jelenti, hogy az eladók kevéssé tudják érvényesíteni érdeküket, mint a vevők, tehát ez is egy jó hír a jelenleg lakásvásárlást tervezők számára. 

Havi lakásdrágulás üteme 2024 márciusában és áprilisában.

Áll az alku?

A vevők átlagosan 6-7 százalékot tudnak alkudni az utolsó meghirdetett árból. Ez nem tűnik soknak, de ha azt vesszük alapul, hogy 30 millió alatt már nem igazán lehet ingatlant kapni, akkor egy jó alkuval 1-2 milliót is lehet spórolni. Szintén a vevőknek kedvez az is, hogy alku esetén most még nem igazán kell attól tartani, hogy közben jön egy másik vevő, aki többet ígér és rossz pozícióba kerülünk. Ráadásul, mivel kevés a befektető az ingatlanvásárlók közt, ezért kevesebb a készpénzes, azonnal fizetni tudó vásárló is. Így a klasszikus versenyhelyzettől a hitelt intézők és a készpénzesek között jelenleg nem kell tartani.

Pályakezdő fiatalok

A fiatalok lakáshoz jutása is része volt az adásnak. Balogh László megemlítette, hogy megkönnyítheti a fiatalok helyzetét az, ha a hitelbe bevonják a szülőket is. Ekkor az ő fizetése kiegészül a szülői jövedelemmel, ami azt eredményezi, hogy magasabb törlesztőt tud kigazdálkodni.

Korponai Levente megemlített még egy alternatívát, a fiatalok számára elérhető 10 százalékos önrész lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan az értékének 90 százalékáig hitelezhető, vagyis a fiatalok 10 százalékos önerővel is igényelhetnek jelzáloghitelt. Fontos tudnivaló azonban, hogy ez a konstrukció nem minden banknál elérhető, valamint bankonként a feltételek is eltérhetnek.

Ha bővebben is olvasnál a 10 százalék önerővel való hitelnyújtásról, kattints a money.hu cikkére: Erre számíts: ilyen szabályok mentén adhatnak a bankok lakáshitelt 10 százalék önerővel

A money.hu üzletág vezetője arra hívta még fel a fiatalok figyelmét, hogy minél kisebb az önerő, annál nagyobb a hitelösszeg, ez pedig a havi törlesztőrészletekben, és a teljes visszafizetendő összegen is meg fog látszódni.

Az Otthonfelújítási Program

A szakértők egyetértettek abban, hogy új árfigyelő bevezetése kordában tarthatja az ingatlanok felújítási költségeit, hiszen a rendszerrel online és naprakészen lehet nyomon követni a felújítási munkálatokhoz szükséges építőanyagok árait.

Ha bővebben is olvasnál az új Otthonfelújítási Programról, kattints a money.hu cikkére: Olcsóbb lakásfelújításokat hozhat az otthonfelújítási program árfigyelője

Ha lemaradtál az élő adásról, de szívesen visszanéznéd, valamint meghallgatnád a kommentekre adott válaszokat, Facebook-oldalunkon megteheted.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!