Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Májusban élénkült a lakáseladási kedv

Balogh László
vezető gazdasági szakértő
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Még mindig a bizonytalanság, kivárás, óvatosság a legmeghatározóbb tényező az eladó lakások piacán, de vannak már kedvező jelek. Májusban felélénkült a lakáseladási kedv – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely kereslet és a kínálat májusi alakulását mutatja be.

Kedvező fordulat

“Élénkülés mutatkozott a kínálati oldalon májusban.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője. Májusban felélénkült a lakáseladási kedv, a hónap során ugyanis több mint 38 ezer eladó lakóingatlan jelent meg a kínálatban, ami 1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Bár az 1 százalékos emelkedés szerénynek mondható, mégis ez volt az első idei hónap, amikor éves összevetésben több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.

Főként a Budapesten kívüli piac, azon belül is a községekben és a városokban bővült a friss kínálat. Előbbiekben 13 százalékkal, utóbbiakban 9 százalékkal volt magasabb a feladott hirdetések száma, mint tavaly májusban.

A megyei jogú városok pedig a kínálat szempontjából stagnálással zárták a hónapot. Budapest ugyan 7 százalékos csökkenést könyvelhetett el tavaly májushoz képest, ugyanakkor a fővárosban feladott hirdetések száma a 2022 áprilisi szintet 4 százalékkal múlta felül.

Kedvező továbbá, hogy a lakáspiaci aktivitás egyre nagyobb területet fed le. Az ingatlan.com elemzése szerint ugyanis a májusban feladott ingatlanhirdetéseknek összesen 1762 település ad otthont, ami 11 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az idei év első öt hónapjában pedig 2500 településen jelent meg friss eladó lakóingatlan, ami 4 százalékos növekedésnek felel meg.

A vevők továbbra is bizonytalanok

Az elmúlt hónapban 290 ezer érdeklődés történt az eladó lakóingatlanok iránt. Az egy eladásra kínált lakóingatlan-hirdetésre vetített érdeklődések száma áprilishoz képest 1 százalékkal csökkent, éves szinten azonban 9 százalékkal mérséklődött.

“Havi szinten minimális csökkenésről beszélhetünk, de éves szinten még nem kapaszkodott vissza a kereslet. Ennek továbbra is a bizonytalanság az oka, amelyben a korábbi hónapokban ismert tényezők kapják a főszerepet. A gyorsuló infláció, az emelkedő kamatkörnyezet, továbbá a háborús hatás elbizonytalanítja a vevőket.” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Összességében pozitív jelként értelmezhető a lakáseladási kedv élénkülése a lakáspiacon. Az ingatlan.com szakértői szerint a kínálat további bővülésére mindenképp szükség lesz ahhoz, hogy a kereslet is fel tudjon zárkózni a következő időszakban.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!