Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Árrobbanás történt a használt lakások piacán

Balogh László
vezető gazdasági szakértő
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Két számjegyű árrobbanás látható a használt lakóingatlanok kínálati piacán a legnagyobb városokban – derül ki legújabb elemzésünkből, amiben több mint 300 ezer hirdetés adatai megmutatjuk, hogyan alakultak az árak az elmúlt két évben.

Újra árrobbanás történt fordulatokkal

“Kétéves távlatban nézve a piacot látszik, hogy a járványhelyzetben, 2020 májusát követő 12 hónapban az országos lakáspiacon a kínálat nem mozdult el számottevően, és jelentősebb áremelkedés sem történt. Igaz, a Budapesten kívüli piacon azért feljebb kúsztak az árak. Idén májusban viszont már látványos drágulásról van szó, szinte minden nagyvárosban 10 százalék feletti a drágulás.”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint vannak vásárlók, akik a felgyorsuló infláció, a háborús helyzet okozta bizonytalanság gazdasági helyzet elől ingatlanba menekültek és letudták a vásárlást az év első hónapjaiban. A többség viszont a lakáshitel-drágulás miatt bizonytalanabbá vált, így a saját lakását sem dobta piacra. “Tehát a szűkülő kínálat erősödő kereslettel párosult, ez pedig árrobbanást okozott” – fogalmazott Balogh László. Hozzátette: “A drágulással párhuzamosan a kínálat is csökkent, de ezen a téren is fordulóponthoz érkeztünk 2022-ben. A kínálat nagyságának mélypontját jelentő 2022 februári, márciusi szinthez viszonyítva most már 5 százalékkal nőtt az eladásra meghirdetett használt lakások és házak száma. Jelenleg 110 ezer eladó lakóingatlan-hirdetésből válogathatnak vevők.”

Mennyibe kerülnek a használt lakások és házak?

 Az ingatlan.com árkörképe szerint májusban Budapesten az eladásra kínált használt lakások és házak átlagos négyzetméterára 894 ezer forintot tett ki. Ez éves szinten 17 százalékos drágulást jelent, a 2020-as szinthez viszonyítva pedig 25 százalékos drágulást takar.

árrobbanás 2022-ben

A megyeszékhelyek között az iparilag erősebb, valamint a határmenti megyékben és Veszprémben látható komolyabb, akár 30-40 százalékos árrobbanás. Győrben májusban már 706 ezer forint felett voltak az árak, ami 40 százalék feletti éves drágulást jelent, kétéves összevetésben pedig majdnem 60 százalékos a növekedés. Miskolcon és Szegeden egyaránt 38 százalékkal 407 ezer és 626 ezer forintra nőttek az árak. Ez 2020-hoz képest 56 és 58 százalékos többletnek felel meg. A Pécsre jellemző mostani 558 ezer forintos négyzetméterár 49 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Míg a két évvel ezelőttit 70 százalékkal múlja felül.

árrobbanás 2022-ben

Balogh László a piaci folyamatokat értékelve közölte azt is, hogy az utóbbi 12 hónapban történt árrobbanás kifogta a szelet azoknak a vitorlájából, akik a gazdasági bizonytalanság miatt kivártak. Ha lesz is egy néhány százalékos árkorrekció, még így is drágábbak lesznek a használt lakóingatlanok, mint fél évvel ezelőtt. Ráadásul az infláció miatti kamatemelések eredményeként a lakáshitelek is drágábbak lesznek. Az ingatlan.com szakembere ezért azt tanácsolja a költözést tervezőknek, hogyha az anyagi fedezetük is megvan az adásvételre, akkor nem érdemes a kivárásra játszani.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!