Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Letűnt korok emlékei? Aligha! 5 mesés vályogház

A technológia és az építési anyagok fejlődésével a vályog ugyan vesztett népszerűségéből, mégis, hiba lenne teljesen megfeledkeznünk erről az építkezési módról. A vályogház egyik nagy előnyét a környezettudatossága jelenti, hiszen egészséges lakóteret biztosít azáltal, hogy használatával elkerülhető a penészesedés. Mutatunk 5 elragadó vályogházat.

Mi is a vályog?

A vályog olyan talaj, ami nagyrészt homokból, iszapból és kisebb mennyiségű agyagból áll, körülbelül 40-40-20%-os tömegarányban. A vályogtalajok jellemzően több tápanyagot, nedvességet és humuszt tartalmaznak, mint a homokos talajok, és jobban elvezetik a vizet és a levegőt az iszapos és agyagos talajokhoz képest. A vályogot szalmával kombinálva építőanyagként falépítésnél használják. Ez az egyik legrégebbi házépítési technológia a világon, amelynél jellemzően kétféle eljárást alkalmaznak: a döngölt földet és a nem égetéssel készült téglát.

Olvasd el a vályogépítészetet bemutató cikkünket is!

Nádtetős parasztház Tényőn

Győrtől nem messze találjuk Tényő elbűvölő falucskáját. Itt kínálják eladásra ezt a 3864 négyzetméteres telken álló vályogházat. Az 1850-es években épült 65 négyzetméteres, nádtetős parasztház teljes felújítása pár éve történt meg. Az igazán egyedi életformát kínáló környezetet a cserépkályhás kandalló, a zsalugáteres fa nyílászárók és a Tényőre táruló panorámakilátás fokozza.

Saját vendégház a Tisza-tónál

Tényő után induljunk el a Tisza-tó irányába. Egyek nagyközségében lehet a miénk ez a jelenleg vendégházként üzemelő csodálatos vályogház. A csónakázó tó mellett fekvő 59 négyzetméteres, kétszobás, felújított ház teljes tetőcserén esett át. Ráadásul teljesen téliesített, így az év bármely szakában lakható. Az 545 négyzetméteres telken a jóhangulatú sütögetésekhez és főzésekhez kialakított, épített kerti grillező található.

Modern vályogház Dunaharasztin

Nehogy azt gondoljuk, hogy Pest megyében nem találni vályogházat. Listánk következő szereplője egy modern, fiatalos családi ház, ami Dunaharaszti frekventált részén található. Bár az épület az 1960-as években épült, a teljes felújításnak, valamint a víz-és villanyvezetékek, illetve a tetőcserének és fűtéskorszerűsítésnek köszönhetően maximálisan megfelel a XXI. század követelményeinek. A kertben fúrt kút, valamint egy 30 négyzetméteres fedett terasz is található.

Megkapó idill a Jászságban

Jászberény, Újerdő ad otthont ennek a kiváló állapotú tanyának. A területen két kitűnő állapotú épület található: egy 92 négyzetméteres vályog parasztház búbos kemencével, vegyes tüzelésű kályhával, valamint egy 32 négyzetméteres ingatlan. Az eladó ingatlant szinte minden irányból erdő veszi körül, az udvara pedig tágas, füves, virágokkal, fákkal tarkított.

Lovaglás a naplementében

Utolsó állomásunk Tápiógyörgye, ahol egy csendes kis utcában eladó egy 90 négyzetméteres családi ház. Az ingatlanhoz tartozik egy különálló 2199 négyzetméteres telek, egy új építésű, szigetelt 20 négyzetméteres faház, egy 20 négyzetméteres garázs, valamint egy 100 négyzetméteres istálló is. A lótartás vagy a lovassportok szerelmeseinek a földi paradicsomot kínálja a Pest megyei község, hiszen az ingatlan mellett lévő telken elkezdődött már a lovaspálya és egy kisebb legelőrész kialakítása is.

További eladó vályogházak

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!