Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Lélektani határok: a vevők még állják a sarat az eladókkal szemben

vezető gazdasági szakértő
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.
  • 5 perc olvasási idő
  • 2021. december 8.

A lélektani határok különösen fontosak a lakáspiacon. A ingatlanok drágulása évek óta tart, ezért kérdés, hogy mennyire tudnak lépést tartani a vevők az áremelkedéssel. Az elmúlt 3 év adatai alapján a vásárlók még állják a sarat. Vagyis egyre többet hajlandóak kifizetni az eladásra kínált használt lakásokért. Megnéztük, hogy Budapesten és a legnépszerűbb városokban mi a vevők és eladók lélektani határa. Az érdeklődők háromnegyede maximum mennyit adna egy-egy eladó használt lakásért vagy házért, és emellett a kínálatban mik a legjellemzőbb árak.

A vevők és eladók fejében lévő lélektani határok is évről-évre emelkedtek. De ez elég, hogy elkerüljük az ingatlanpiaci lufi kipukkadását?

“A különböző városokat nézve jelentős eltérések láthatóak a keresletben és a kínálatban. A kiegyensúlyozott lakáspiachoz, a stabil forgalomhoz arra van szükség, hogy a vásárlók követni tudják az emelkedő árakat. Ne legyen aránytalanul nagy különbség a vevők által maximálisan kifizetendő összeg, és az eladó használt ingatlanok kínálati ára között. A legfrissebb idei adatokból az látszik, hogy Budapesten a lélektani határok szerény mértékben nőttek a vásárlók fejében. Ez az érdeklődők háromnegyede által fizetendő maximális ár. A fővároson kívül, több megyeszékhelyen viszont látványosan megugrott ez az összeg” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mi történt a budapesti kereslettel és kínálattal?

Budapesten jóval kisebb mértékben nőtttek a lélektani határok a keresleti oldalon. 2019-ben a vásárlók háromnegyede maximum közel 55 millió forint értékű keresett ingatlan, egy évvel később 58,8 millió forintért, az idén pedig közel 60 millió forintért. Ezzel párhuzamosan a kínálat háromnegyedét lefedő ingatlanokért két éve maximum 61 millió, 2020-ban 59,9 millió, az idén pedig közel 70 millió forintot kértek a tulajdonosok. Vagyis a két oldal között Budapesten 14 százalékos az eltérés, egyben az is látszik a keresletből, hogy a fővárosi lakóingatlanok kínálatát figyelembe véve a vásárlóerő tetejéhez közelítenek az árak.

Toplista a fővároson kívüli piacról

A Budapesten kívüli piacon ehhez képest sokkal nagyobb változások következtek be. Az országos lista élén az idén Balatonfüred áll: ott az érdeklődések háromnegyede maximum 90 millió forint értékű használt ingatlanokra érkezett, szemben a 2020-as 70 milliós és a tavalyelőtti 49 milliós lélektani határok szintjével. Közben a 2019-ben jellemző 92,5 millió forintos kínálati ár az idei kínálatban több mint 124 millió forintra nőtt. Ez pedig kiemelkedő, 28 százalékos ollót jelent 2021-ben a két oldal között. A Balaton déli partján lévő Siófokon is jelentős az eltérés, a 64,9 millió keresleti átlagárral szemben 89 millió forintot meghaladó kínálati ár társult, ez pedig 27 százalékos különbségnek felel meg. Balogh László elmondta, hogy Balatonfüreden és Siófokon a Balaton népszerűsége miatt és a jövőben várhatóan felfutó turizmus miatt elsősorban a befektetési célú vásárlók, azaz nem a költözést tervező vásárlóké a főszerep, ezért tudtak mind a keresleti és a kínálati oldalt jellemző lélektani határok jelentősen növekedni.

A legnépszerűbb nagyvárosok közül Balatonfüred mellett Győrben és Veszprémben van még hasonlóan nagy, 28 és 29 százalékos különbség. Előbbi városban az idei keresletet nézve 42 millió forintnál húzódik a plafon, ezzel szemben a kínálat legnagyobb részét 58 millió forintért vagy annál olcsóbban hirdetik a tulajdonosok. Veszprémben a vevők lélektani határa 45,8 millió forint, a kínálat 75 százalékát pedig maximum 64,6 millió forintos áron kínálják eladásra.

Van ahol többet adnának

A többi megyeszékhely piacát nézve az látszik, hogy:

  • Szegeden viszonylag szűk, 7 százalékos az eltérés, a 41,9 millió keresleti 45 millió a kínálati oldal lélektani határa.
  • Debrecenben 13 százalékos különbség adódik a 46,9 millió keresleti és 54 millió kínálati árból.
  • Pécsen a két oldal 20 százalékos “távolságra van egymástól, az érdeklődők 75%-a 32,8 milliónál húzta meg a határt, az eladók háromnegyede viszont 41 millió forintért vagy annál olcsóbban kínálja ingatlanát.
  • Az országos piacon kivételnek számít Szombathely és Miskolc, ahol az érdeklődők lélektani határa 38,9 millió és 28,4 millió forint, azaz 5 és 9 százalékkal magasabb áron, mint ami a kínálatot jellemzi.

lélektani határok

Lélektani határok: kipukkadhat a lufi?

Balogh László az adatokat értékelve elmondta, hogy a közeljövőben nem várható éles fordulat az árváltozás irányában, mert a vevők – ha szerényebb ütemben is -, de egyelőre lépést tudnak tartani a lakásdrágulással. Bizonyos városokban az áremelkedés üteme azonban lassulhat. “Ez egyben azt is jelenti, hogy belátható időn belül nem pukkad ki lufi a lakáspiacon, de az is igaz, hogy a belátható időtáv a koronavírus-járvány miatt nagyon lecsökkent” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!