Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ez várható a lakossági hitelek és a lakáshitel piacán

A támogatott és piaci hiteleknél, így a lakáshitel piacán is erősödhet a kereslet, az idén növekedés várható.

Bár a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt még nem lehet látni pontosan, hogy mikor térhet vissza az emelkedő pályára a gazdaság, mikor tűnik el a bizonytalanság és az óvatosság a mindennapokból. Azonban a lakossági hitelezés, ezen belül a lakáshitel is növekvő pályán maradhat. Ez részben köszönhető lesz a bérek várható növekedésének, az állami lakásprogram korábbi és új elemeinek, illetve az azokhoz tartozó kedvezményes konstrukcióknak, valamint az alacsony kamatkörnyezet miatt viszonylag olcsó piaci hiteleknek – derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu összefoglalójából.

Lakáshitel: mi volt és mire lehet számítani?

A bankok erősödő keresletet várnak a lakossági hitelpiacon, ha a járvány miatti bizonytalanság alábbhagy. Továbbra is fontos szerepet kapnak a támogatott konstrukciók, ahogy az elmúlt időszakban is.

Tavaly például az új lakáshitelek szerződéses összege a korábbi években megszokott tempónál kisebb mértékben, 1,9 százalékkal 928 milliárd forintra nőtt. A piaci feltételekkel elérhető lakáshitelek összege 1 százalékkal 778 milliárd forintra mérséklődött, miközben az államilag támogatott hiteleké 21 százalékkal 145 milliárd forintra nőtt az azt megelőző évhez viszonyítva. A családi otthonteremtési kedvezményhez (CSOK) köthető támogatás átlagos összege 2020-ban 3,6 millió forintot tett ki. A lakásvásárlásra vagy -építésre, illetve használt lakóingatlanok bővítésére, korszerűsítésére kötött csokos szerződések összege megközelítette 2020-ban a 122 milliárd forintot. Ez pedig 19 százalékos emelkedést jelentett éves összevetésben.

Szobák és árak

A money.hu az ingatlan.com adatai alapján azt is megnézte, hogy a családosok vagy családot tervezők számára lehetséges költözési célpontot jelentő, minimum 2 szobás lakások mennyibe kerültek március közepén. Budapesten eladásra kínált 2 szobás használt lakóingatlanok – lakások és házak – átlagos négyzetméterára 736 ezer forint volt. A 3 vagy 4 szobás lakásoké 715 ezer, illetve 733 ezer forintot tett ki. Aki az 5 vagy annál több szobás ingatlanokat kereste, 662 ezer, valamint 573 ezer forintos négyzetméterár mellett kereshetett lakást. A megyeszékhelyeken a 2 szobások esetében 324-413 ezer forint között alakultak a kínálati négyzetméterárak szobaszámtól és megyétől függően.

Lakásvásárló, lakáshitel

A lakásvásárlást tervezők számára segítséget nyújthat az ingatlan.com Hitelintézőszolgáltatása. A Hitelintéző megmutatja az érdeklődőknek, hogy a jövedelmi helyzetük, családi állapotuk alapján mennyi állami támogatást kaphatnak, és milyen hitelkonstrukciók közül választhatnak. Így választ kapnak arra, hogy mely ingatlanokat tudják megvásárolni a meglévő pénzügyi hátterükkel.

Kipróbálom a Hitelintézőt

Akik az idén költözést terveznek lakáshitel segítségével, mindenképpen érdemes alaposan körülnézniük a kínálatban, egyrészt a piaci lakáshitelek közötti jelentős eltérések, valamint a különböző hitelkritériumok miatt.

 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!