Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Lakáseladási pánik a hitelmoratórium után?

Novembertől sokak számára véget ért a 2020 márciusában elrendelt hitelmoratórium, nekik újra meg kell kezdeniük az adósság törlesztését. Ez a fordulópont a lakáspiacot is érinti: az ország online ingatlan-piactereként szolgáló ingatlan.com adatai alapján az látható, hogy egyelőre alaptalanok voltak a lakáspiaci felfordulástól és kényszereladási hullámtól való félelmek.

Okozott-e a lakáseladási pánikot a hitelmoratórium vége? Sokan spekuláltak a kényszereladásokra, hogy így majd olcsóbban juthatnak lakáshoz.

“Korábban voltak olyan félelmek, hogy kényszereladási hullám indulhat a hitelmoratórium részleges lezárása után, ha sok hiteles képtelen újrakezdeni a moratórium idejére felfüggesztett törlesztést. Egy ilyen eladási hullámhoz több tényezőnek kellett volna fennállnia egyszerre. Egyrészt ehhez kiugró számú nem fizető hitelesre lenne szükség. Másrészt durva csökkenésre a ingatlan adásvételek számában, valamint a kínálat is erőteljes bővülést mutatna. Akadtak lakásvásárlást tervezők, akik ilyen eladási hullámra spekulálva várták a moratórium végét és az azzal járó árcsökkenést, hogy olcsóbban vehessenek lakóingatlanokat. A legfrissebb adatok szerint ők hoppon maradtak, ugyanis egyelőre nem hozott pánikszerű eladásokat a hitelmoratórium részleges zárása.” – emelte ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Jelenleg nincsenek rossz előjelek

Egyelőre egészséges szerkezetűnek tűnik a piac. Ez látszik a kínálat alakulásából is. November első kilenc napján a tulajdonosok több mint 1700 használt lakóingatlant hirdettek meg eladásra az ország online piactereként szolgáló ingatlan.com-on, ami októberhez képest fél százalékos csökkenést, tavaly novemberhez képest pedig 7 százalékos emelkedést jelent. Kiugró lakáseladási hullámról pedig csak 20-30 százalékos vagy azt meghaladó havi vagy éves növekedés esetén lehetne beszélni. A lakásárak sem kerültek meredek lejtőre a novemberi adatok alapján. Az előzetes adatok szerint az összes lakáshiteles 6,5 százaléka maradt a rendszerben. Ez szám szerint sok embert jelent, de a piac egészéhez képest szó sincs kritikus tömegről, amely szignifikáns változást hozna a lakáspiacra. A szakértő szerint egyelőre egyik feltétel sem teljesült, ami pánikszerű lakáseladási hullámot okozna.

A bankok sem számítanak pánikra

Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu szakértői szerint a nemzetközi tapasztalatok alapján átmenetileg megnőtt a nem fizető hitelesek aránya. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy drasztikus emelkedésre nem volt példa. Magyarországon a következő hónapokban szintén várható egy megugrás. Ennek oka, hogy nemzetközi összevetésben extra hosszú ideig tartott a hitelmoratórium, de a bankok szerint ugyanakkor nem várható jelentős növekedés. Az előzetes adatok alapján a pandémiát követő gazdasági fellendülés nyomán a legtöbb családnak van elég jövedelme arra, hogy visszatérjen a rendes törlesztéshez.  A bankok előzetesen úgy számolnak, hogy csak mérsékelten nőhet a nem teljesítő hitelek (NPL) aránya.

Jönnek az adósságkönnyítő megoldások?

A jegybanki adatok szerint az idei második negyedévben a háztartások NPL-rátája 5,8 százalék volt.  Ezen belül a lakóingatlannal fedezett hiteleknél 4,6 százalék volt a nem fizető állomány. A bankok az elmúlt hónapokban ráadásul számos adósságkönnyítő megoldást dolgoztak ki. Így a problémás adósok számára – amennyiben felkeresik a bankjukat – lesz mód az adósság kezelésére. A money.hu korábbi adatai szerint az egyik legkedvezőbb megoldás a hitelcsere lehet. Ha pedig a korábban változó kamatozású hitellel rendelkező ügyfelek a hitelmoratórium miatt amúgy is meghosszabbodó futamidőre fix kamatozású hitelt vesznek fel, akár 30 százalékkal is csökkenthetik törlesztőrészletüket.

Csak novembertől kezd ketyegni a “BAR-lista”

A money.hu szakértői arra is figyelmeztetnek, hogy a moratóriumban töltött időszakot nem lehet beleszámítani a nem fizetésbe, így a törlesztéshez visszatérő adósnak ahhoz, hogy bekerüljön a rossz adósokat nyilvántartó KHR-be (Központi Hitelinformációs Rendszer) – korábbi nevén BAR-listába – csak novembertől kezd el ketyegni az a 90 napos időszak, amikor a mindenkori minimálbérrel kell tartoznia a bankja felé. Vagyis legkorábban jövő év tavaszán kerülnek fel a hitelmoratóriumból kikerülők az adóslistára, hacsak korábban nem volt már tartozásuk. A bankoknak jellemzően 6 hónapos tartozás és többszöri sikertelen felszólítás esetén van lehetőségük a hitelt felmondani. Ez azt eredményezi, hogy az eljárások valamikor a jövő év nyarán indulhatnak el az adósokkal szemben.

Az ingatlan.com szakértői szerint ezt a kihívásokkal küszködő ügyfelek nagy része nem várná meg a jelenlegi piaci helyzetben, hanem most még inkább jó áron értékesítenék ingatlanukat. A hitelek jelentős részét visszafizetve így akár kisebb értékűre cserélnék le otthonukat. Az ingatlanhirdetési portál adatai alapján azonban erre még tömegesen nem került sor az elmúlt hetekben, hónapokban.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!