Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Középpontban a CSOK Plusz: ez történt az élő adásban

  • 8 perc olvasási idő
  • 2023. november 29.

Az ingatlan.com hétfői élő bejelentkezésében Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője és Korponai Levente, a money.hu üzletág vezetője beszélgetett. A nagy érdeklődésre számot tartó téma a CSOK Plusz részletszabályai voltak. A Live célja az volt, hogy a szakemberek az általános információk kapcsán tiszta vizet öntsenek a pohárba, valamint hogy rálátást biztosítsanak arra, hogy milyen hatással lehet a CSOK Plusz az ingatlanpiacra, és kik lehetnek a nyertesei az új lakástámogatási rendszernek. Cikkünkben összefoglaljuk a Live fontosabb részeit.

TIPP: Mérd fel hitelképességed előzetes hitelbírálattal ingyen, az otthonod kényelméből!

Kerüld el a kellemetlen meglepetéseket, és tudd meg, mennyi hitelre vagy jogosult egy egyszerű online űrlap kitöltésével. Nincs elbukott foglaló vagy ügyvédi díj, akár 48 órán belül már egy hivatalos hitelajánlattal válogathatsz az ingatlanok közül:

Minden, amit a CSOK Plusz részletszabályairól tudni érdemes

Január 1-jével megszűnik a jelenleg még életben lévő CSOK támogatás, és elérhetővé válik a CSOK Plusz. 15, 30 vagy 50 millió forint kamattámogatott hitel igénylésére lesz lehetőség, a kölcsön tőkerésze pedig a bevállalt második gyermek megszületése és minden további gyermek után 10 millió forinttal mérséklődik. A futamidő 10-25 éves időtartamig terjedhet. 

Az adásban a szakemberek kiemelték, hogy a  jogalkotó meglepetést okozott azzal, hogy a kedvezményes kamat mértéke maximum 3 százalék lehet. A bankok tehát nem fix 3 százalékos kamattal számolnak, hanem ettől még olcsóbb kamatok is elérhetőek lehetnek. Ez azt is jelenti, hogy a jogosultaknak nem érdemes a véletlenre bízniuk, hogy hol veszik fel a hitelt, hiszen a bankok ajánlatai között eltérések lehetnek.

Ehhez még hozzátartozik, hogy az induló költség maximum 300.000 forint lehet, amitől szintén eltérhetnek a bankok lefelé. A kormányzat ezzel olyan helyzetet teremtett, amelyben a bankok versenyeznek a CSOK Pluszos ügyfelekért.

Ki és milyen ingatlant vásárolhat?

Kiemelt része volt az adásnak az ingatlanok felé támasztott elvárások áttekintése is. A vásárolható ingatlanok alapterületének minimumát a gyermekek száma alapján határozta meg a jogszabály. Ugyanígy az ingatlanok értékének felső határát is meghúzta, hogy ne szálljanak el az ingatlanárak, illetve hogy a támogatás még évek múlva is érvényes maradjon az ingatlanpiacon.

Így egy házaspár az első ingatlanát maximum 80 millió forint értékben vásárolhatja meg, míg akiknek már van ingatlan a tulajdonukban, és onnan költöznek tovább, maximum 150 millió forintos lakást vagy házat vehetnek. További szempont, hogy a megvásárolni kívánt ingatlannak értékesebbnek kell lennie, mint a házaspár korábbi ingatlana. 

Tipp: Egy jogszerű megoldás, hogy ha csak a feleség vagy csak a férj nevén szerepel az ingatlan, amiben élnek, a felét ajándékozással a párjuk nevére írathatják, így rögtön közös ingatlanná válik.

Az életkori határ a hölgyek esetében továbbra is meghatározott. A feleségnek 41 év alattinak kell lennie, vagy ha már betöltötte a 41. életévét, de 12 hetes várandósságát igazolni tudja, akkor élhet a házaspár a CSOK Plusz lehetőségével. Míg a jelenleg elérhető nagyvárosi CSOK-nál a meglévő gyerekek is számítottak, a CSOK Plusz csak az új gyereket vállalókra vonatkozik.

Élhet-e a CSOK Plusszal, aki már felvette a CSOK-ot?

Az adásban a szakértők megerősítették, hogy a korábbi CSOK-igénylők is élhetnek a CSOK Plusszal. Mindössze annyit kell tenniük, hogy a korábbi CSOK-os hitelüket le kell zárni, és egy hitelkiváltáshoz hasonló ügylettel a CSOK Pluszt igénybe vehetik. A lezárás csak a CSOK-hitelre vonatkozik. Tehát ha a házaspárnak már van két gyermeke, és erre felvette az 1,3 vagy 2,6 millió forintot, akkor a vissza nem térítendő támogatási összeget vagy a már megszületett gyerekek után kapott CSOK-támogatást nem kell visszafizetni. Ez is egy nagy előny a már CSOK-kal rendelkező, de még családbővítést tervezők számára.

Van lehetőség a támogatások összevonására

A CSOK Plusz mellett továbbra is elérhető lesz a Falusi CSOK és a Babaváró hitel is, de változnak a hitelösszegek. Lehetőség lesz ezek összevonására, sőt, aki CSOK Plusz lehetőséggel él, tehát eleve újabb gyermeket vállal, annak nagy hiba lenne nem felvenni a babaváró hitelt is. 

Bár a Babavárót nem csak ingatlanra lehet fordítani, a fiatalok eddig is 75 százalékban erre költötték. A money.hu szakértője egy nemrég elvégzett felmérés eredményeiben azt látja, hogy elsősorban házakat kerestek a fiatalok ezzel a támogatási háttérrel, nem pedig lakásokat. A CSOK Pusz sem csak ingatlanvásárlásra használható fel, hanem építésre és bővítésre is (legalább egy 12 négyzetméteres lakószobával kell bővülnie az ingatlannak).

Aki nem tud élni a CSOK Plusz lehetőségével, a Babaváró mellé felvehet piaci alapú lakáshitelt is, amelynek kamata most 6-7% körül mozog – banktól függően. A szakértők szerint, aki szeretne ingatlanvásárlásba belevágni, és gyermeket is tervez, ne hátráljon meg a jelenlegi kamatoktól, mert ahogy a jegybanki alapkamat az infláció tükrében csökkenhet, és várhatóan fog is, a banki kamatok is követni fogják. Így később még ki tudja váltani a hitelét egy új, kedvezőbb kamatozásúval.

Balogh László hozzátette, azzal, hogy kombinálhatóak a támogatások, falusi ingatlan esetén akár 46 millió forint is lehet a vissza nem térítendő támogatás összege. Ez az összeg pedig már elég sok mindenre elég egy kistelepülésen. Ebből következhet, hogy a kistelepüléseken nagyobb lehet az áremelkedés, mint a nagyvárosokban.

A CSOK Plusz nem ajándékpénz

Ahhoz, hogy megkapja egy házaspár, gyereket kell vállalnia és hitelt felvennie. Ebben a kedvezőtlen gazdasági környezetben tehát a vevők nem olyan gálánsak, hogy bármit kifizessenek vételár formájában, hiszen a saját zsebükre megy a játék. Ezért Balogh László arra számít, hogy óriási áremelkedés nem lesz.

Korponai Levente hozzátette, hogy árfelhajtó erő az is, hogy a kétszer 10 millió forint csak akkor lép életbe, amikor megszületnek a gyerekek, ami a lakásvásárlástól számítva több éves távlatban történik, és ezt kevésbé árazza be a piac. Ha esetleg mégsem lesz gyermekáldás, akkor ugye nincs is mit beárazni, lényegében úgy a hitel át fog váltani piaci alapú hitelre. Tehát az eladók nem számíthatnak arra a többletre, amit a vevők kapnak az államtól.

A CSOK Plusz inkább a használt lakások piacán fog landolni

A jogszabály nem tesz különbséget használt és új ingatlan között. Mivel bármely ingatlantípusra elkölthető a támogatás, és a használt lakások 25-30 százalékkal olcsóbbak, valószínű, hogy a használt lakások piacát fogja érinteni a CSOK Plusz. Ebből a 25-30 százalékos különbözetből már nagyobb, vagy jobb otthonhoz lehet jutni. 

Azokat se felejtsük el, akik kiszorulnak a CSOK Pluszból

Nem csak az derül ki a kihirdetett részletszabályokból, hogy kik lesznek a CSOK Pluszra jogosultak, hanem az is, hogy kik nem. Akik nem szeretnének több gyereket vállalni, ők kiszorulnak a jövő évi támogatásból, de most még tudnak élni a CSOK-kal. Tőlük akár az idei évben is várható még, hogy vásárlási lázba kezdenek.

Az idén még életben lévő nagyvárosi CSOK esetében a pénzintézetekre az a szabály vonatkozik, hogy a 2023-as év végéig fogadhatják be a hitelkérelmeket. Az viszont nem feltétel, hogy idén még a folyósításuk is megtörténjen. Érdemes erre is gondolni. Időt nyerhet vele, akinek erre van szüksége.

Ráadásul, akik szeretnék mielőbb eladni ingatlanjukat, lehet, hogy az év végi hajrában alkura is hajlandóak. Fontos itt azt is szem előtt tartani, hogy amennyit a vevő le tud alkudni az árból, azt nem kell felvennie hitelben, tehát máris csökkennek a kiadásai. 

Néhány szó a bankalkuról

Ha már alku, akkor érdemes néhány szót szólni a bankokról is. A pénzintézetek a kamatokból élnek, tehát hitelezni akarnak. Ez a termékük, amit árulnak, és minél többeknek szeretnék eladni. Ha pedig ez egy termék és van egy ára, akkor abból alkudni is lehet. 

Az is biztos, hogy a bank a már meglévő ügyfeleit végképp nem akarja elveszíteni. Akik évek óta nála vesznek fel hitelt, nála vezetik a számlájukat, azokat nem engedik át csak úgy egy konkurenshez. A szakértők tapasztalata, hogy azok a vevők, akik hitelszakértőt vettek igénybe, eddig is részesülhettek a piaci kamatoknál olcsóbbakból is. Nem kell mást tenni, csak megversenyeztetni bankokat. Ha nem tudunk megbízni hitelszakértőt, akkor is érdemes legalább a banki ügyintézőnek elmondani: látjuk a reklámokból, hogy más olcsóbban adna nekünk hitelt, és kérdezzük meg, mit tud tenni, hogy hasonló kamatokat kapjunk náluk is.

Ha lemaradtál az élő adásról, de szívesen visszanéznéd, valamint meghallgatnád a kommentekre adott válaszokat, Facebook-oldalunkon megteheted.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!