Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Kiutat jelenthetnek a rozsdaövezeti beruházások a lakásvásárlást tervezőknek

A rozsdaövezetek felfedezésével és felkarolásával egyszerre járnak jól a lakásvásárlás előtt állók, a beruházók, valamint az adott lokáció is. A rozsdaövezetekben felépített új építésű lakóparkok kielégítik a XXI. századi igényeket, ráadásul a jelenlegi szabályozásoknak köszönhetően a lakások vételárának áfatartalmát visszaigényelhetik a tulajdonosok. 

Mi az a rozsdaövezet és a rozsdaövezeti beruházás?

A rozsdaövezeti építkezés egyfajta lokációs-rehabilitáció. Tulajdonképpen azt segíti, hogy a fejlesztők számára vonzóbbá váljanak régi iparterületek, kieső negyedek, parlagon maradt területek.

Milyen ingatlanok épülnek itt? Mivel egy komplett városrészfejlesztés valósul meg, a beruházóknak nagyban érdemes gondolkodniuk. Jellemzően társasházak, lakóparkok valósulnak meg ezeken a helyeken, több ütemben kivitelezve. A beruházók nem csak a lakóingatlanok építtetését vállalják, hanem a város szövetébe illesztik vissza az adott lokációt.

Azon kívül, hogy pótolják az iparterületen esetleg hiányzó közművesítést, a családok, lakók számára vonzó szolgáltatásokat, intézményeket is kialakítanak a környéken. Nagyobb lakóparkok, több épületből álló társasházak esetén üzleteket, csomagátvevő pontokat, sportolásra és családi programokra alkalmas belső udvarokat, parkokat hoznak létre, de olyan extrákkal is kiegészülhet a terület, mint a csak a lakók által igénybe vehető konditerem, wellness központ, és hasonló kényelmi funkciók. Ezzel teszik vonzóbbá az új építésű ingatlant. 

Kisgyermek biciklizik a sportolásra kialakított új területen.

A rozsdaövezeti akcióterv jó az ingatlanberuházóknak, jó a lakásvásárlóknak és fejleszti a lokációt is. 

Ilyen rozsdaövezeti fejlesztések már jelenleg is folynak Budapesten, elég ha csak a Láng Gépgyár területének megújulására, vagy a IX. kerület új mini városközpontjára gondolunk.

Milyenek a rozsdaövezeti lakások?

Ahogy más lokációban épült társaik, úgy a rozsdaövezeti lakások is magas minőségben készülnek, modernségükkel, energetikai jellemzőikkel pedig megfelelnek a XXI. század elvárásainak. A lakások változatos kialakításúak, az alapterületük és a szobaszámuk miatt a választék széles skálán mozog. Ez teszi lehetővé azt, hogy a vevők megtalálhassák a számukra legmegfelelőbb lakást. Így a rozsdaövezeti lakások egyszerre jelentenek otthonteremtési lehetőséget az egyedülállóknak és a többgyermekes családoknak is.

Szépen berendezett rozsdaövezeti lakás látványterve.

Áfa-visszatérítés új lakás vásárlása után

Ahogy láthatjuk, a rozsdaövezeti lakóparkok számos pozitív tulajdonsággal bírnak, azonban van egy nagyon egyedi előnye is. A jogi szabályozásnak köszönhetően a rozsdaövezeti besorolásba tartozó lakások vételárának áfatartalmából 5% visszaigényelhető. Bár a pontos összeg az adott ingatlan vételárától függ, az azonban kijelenthető, hogy többmilliós visszatérítésről van szó. 

Aki költözött már, az tudja, hogy a költözés kiadásokkal jár, így ezek mellett nagy segítséget jelent a visszatérítés. Az összeg felhasználható akár a lakás berendezésére, konyhai gépek beszerzésére, vagy akár autóbeálló megvételére is. 

Rozsdaövezeti lakások megfizethető áron

Az új otthont tervezők számára jó hír, hogy egyre bővülnek a rozsdaövezeti akcióterületek. Ez azt jelenti számukra, hogy bővül az a paletta, ahonnan kiválaszthatják leendő otthonukat. 

A rozsdaövezeti beruházások egyik kiemelkedő szereplője például a Metrodom Green, ami a IX. kerületben, a Vaskapu és a Vágóhíd utca sarkán levő területen több mint ötszáz lakásnak ad helyet. A projekt egészen különleges, hiszen a Ferencváros egyik eddig kihasználatlan telkén alkot meg egy igazi zöld oázist olyan modern megoldásokkal, amelyek évtizedek múlva is kielégítik majd a lakók és a városrész igényeit.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!