Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Kiadó nyaralók bérlői segíthetik az egyetemistákat az albérletpiacon

vezető gazdasági szakértő
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.
  • 4 perc olvasási idő
  • 2021. július 14.

A járványhatás miatt a nagyvárosokból a nyaralótérségekbe költöző munkavállalók miatt lehet enyhébb a verseny a nagyvárosi albérletekért a csúcsidőszak előtt. A Balaton északi partján a kiadó nyaralók átlagos bérleti díja 280 ezer forint volt július elején, de Balatonfüreden ennél is drágábban kínálták azokat. A déli part kiadó nyaralóit pedig 250 ezer forintos átlagos havi bérleti díj jellemezte. Budapesten havi 140 ezer forintnál tartanak az átlagos bérleti díjak, a nagy egyetemvárosokban – Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Pécsen – pedig havonta átlagosan 85-100 ezer forintot kérnek a tulajdonosok a bérlőktől. 

Idén felpörgött a kiadó nyaralók iránti kereslet-kínálat, ami segítségére lehet az albérletszezonban a nagyvárosi egyetemistáknak.

Az eladó nyaralók iránti erős érdeklődés az üdülőövezeti lakóingatlanokat már korábban is a befektetők céltáblájára tette. Most azonban a kiadó nyaralók is ötéves keresleti csúcsot döntöttek. Ez a jelenség enyhítheti a bérlők közti versengést a nagyvárosok albérletpiacain, ami most kapóra jöhet az egyetemistáknak és főiskolásoknak.

Nagyvárosból a tópartokra

Az idén, az első félévben több mint 5 éves csúcsra emelkedett a kiadó nyaralók iránti kereslet. Ez javarészt a koronavírus-járványnak, azon belül a pandémia során elrendelt karanténnak, ezzel összefüggésben pedig a távmunka és home-office térnyerésének köszönhető. A felsőoktatási felvételi ponthatárok jövő heti kihirdetése után az albérletpiacra tartó diákoknak ez sokat segíthet. Előny, hogy a keresettel rendelkező bérlők egy része a nagyvárosokból a nyaralóövezetekbe költözött. Emiatt a diákoknak nem kell a következő hetekben olyan éles konkurenciaharcra számítani az egyetemvárosok albérletpiacain. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az elemzéshez hozzátette:

„A nyaralótérségek közül főként a balatoni és a Velencei-tó melletti kiadó ingatlanok iránt ugrott meg a kereslet. 2016 első félévéhez képest a balatoni északi és déli parton is háromszorosára nőtt a kiadó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma. A Velencei-tónál 500 százalékkal nőtt az elmúlt hat évben a bérelhető ingatlanok iránti érdeklődések száma.”

Árak a Balatonról, a Velence-tóról és az egyetemvárosokból

Az ingatlan.com adatai szerint a Balaton északi partján lévő kiadó ingatlanok havi átlagos bérleti díja a kínálati piacon 280 ezer forintra rúgott július elején, míg Balatonfüreden 295 ezer forintot tett ki. A déli oldalt 250 ezer forintos bérleti díj jellemezte, ezen belül a siófoki bérelhető ingatlanokat havi 225 ezer forintért kínálták a tulajdonosok. A Velencei-tó melletti térségben – Velencében és Gárdonyban – 190 ezer forintot tett ki a bérleti díj július elején. Eközben Budapesten az átlagos havi bérleti díj 140 ezer forintnál tartott ekkor. Igaz, a legjelentősebb kínálatot felvonultató, népszerű kerületek közül a XI.-ben és a XIII.-ben az átlagos bérleti díj magasabb volt az átlagnál, mindkét városrészben 150 ezer forintot tett ki.

A nagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 110 ezer, Szegeden több mint 102 ezer, Miskolcon 85 ezer, Pécsen pedig 95 ezer forint volt az átlagos bérleti díj.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!