Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Jön a fogyasztóbarát lakásbiztosítás!

A fogyasztóbarát lakáshitelek után idén jelent meg a piacon az első fogyasztóbarát lakásbiztosítás is. Mutatjuk, mit kell tudni ezekről a konstrukciókról!

Évekkel ezelőtt nekilátott a rendrakásnak a jegybank, első körben a lakáshitelpiacon, amikor bevezette a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket, most pedig már lakásbiztosításokból is jöhetnek a a fogyasztóbarát verziók. Egy társaságnál pedig már elérhető az első ilyen konstrukció. A fogyasztóbarát minősítési rendszer alapja, hogy a különböző biztosítások könnyebben összehasonlíthatóak legyenek és ezek a konstrukciók biztosan megfelelnek a jegybank által megszabott kritériumoknak. 

Mire jó a lakásbiztosítás? 

A biztosításokról már ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Nézzük a fontosabbakat még egyszer!

A lakásbiztosítás az ingatlanokra és az ingóságokra (például tévé, laptop, mosógép) vonatkozhat. A biztosítótársaságoktól függ, hogy milyen káreseményekre fizetnek, így érdemes alaposan elolvasni a biztosítási szerződést. Indokolt az alaposság, hiszen a lakásbiztosítás “védi” elsősorban a jelentős értéket képviselő otthonokat. Általánosságban azonban elmondható, hogy a lakásbiztosítások a különböző tűzkárokra – például villámcsapás -, a vízkárokra – például árvíz, felhőszakadás -, a földrengésre, vagy éppen a vihar okozta károkra nyújtanak fedezetet. Ezen felül pedig vannak különböző kiegészítő biztosítások is, amelyek például betörés vagy éppen rablás esetén segíthetnek. Ezekkel teljesen a saját igényeidre szabhatod  a biztosítást.

Miben más a fogyasztóbarát? 

Az első fogyasztóbarátnak minősített lakásbiztosítás az idén jelent meg a piacon, az Union Biztosító Zrt. terméke kapta meg először a minősítést. A jegybank szerint pedig szinte minden hazai biztosító tervezi a konstrukció bevezetését

Nézzük, miben lesznek mások ezek a konstrukciók!

  • Az MNB szerint ezek a biztosítások ugyanakkora díjért magasabb szintű szolgáltatást nyújtanak, fölösleges többletszolgáltatások és -kiadások nélkül. 
  • A fogyasztóbarát lakásbiztosítások egy bővített alapcsomagot tartalmaznak, amely a piacon szokásos 15 alapkockázaton (például tűz, vihar, villámcsapás) túl öt olyan kockázatot is tartalmaz, amelyek általában csak kiegészítő biztosításként érhetők el, de gyakori káresemények (például vízkár, betöréses lopás, rongálás, vagy üvegtörés). Ezek mellé lehet kiegészítő fedezeteket is választani.
  • A biztosítások egyszerűen összehasonlíthatóak lesznek.
  • A minősítés megszerzéséhez feltétel, hogy a biztosítóval való kommunikáció, a kárbejelentés és a kárrendezés teljes folyamata elektronikusan is elvégezhető legyen. 
  • Egyszerűbb lesz az ügyintézést, csökken az átfutási idő. Így, ha megtörténik a baj, akkor a bejelentés után a biztosítónak két munkanapon belül fel kell vennie a kapcsolatot a fogyasztóbarát lakásbiztosítással rendelkező ügyféllel. Ez követően legfeljebb öt munkanapon belül kárszemlét kell tartani, a kártérítést pedig a kárszemlét vagy az utolsó szükséges dokumentum beérkezését követő, öt munkanapon belül el kell utalni az érintettnek.
  • Fontos az is, hogy a kárrendezés során tételesen be kell mutatni, hogy a biztosító mi alapján határozta meg a kártérítés összegét. A kárkifizetés elutasítása vagy az alacsonyabb összegű kárkifizetés esetén írásban kell a biztosítónak indokolni a döntését.
  • A lakásbiztosítások felmondása is rugalmasabb lesz, azt ugyanis az ügyfelek bármelyik negyedévben megszüntethetik 30 napos felmondási idővel.

Bővebb információt a jegybank felületén, a www.mnb.hu/mfo oldalon találsz, ahol az új fogyasztóbarát konstrukciók is megtalálhatóak majd. 

 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!