Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ingatlanárak: A karanténhatás is fűti az újlakás-piacot

Balogh László
Balogh László
vezető gazdasági szakértő
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Idén majdnem háromszor annyi érdeklődés érkezett új építésű lakóingatlanok iránt, mint egy évvel korábban. Mit jelent ez a jövőre nézve? Milyen ingatlanárak várhatók?

Bár a koronavírus-járvány még rövid távon bizonytalanságokat okoz a lakáspiacon, az új lakásokra komoly élénkülés vár. Elemzésünkben több mint 18 ezer hirdetés adatainak feldolgozása alapján vizsgáltuk az új építésű lakóingatlanok márciusi kínálatát, keresletét és árait.

Jelentősen nőtt a kínálat, olcsóbb lehet az építkezés

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Arra számítani lehetett, hogy a kedvezményes lakásépítési áfa 2021-től történő újbóli bevezetése lendületet ad a piacnak. Első körben a kínálat kapott lökést, az 5 százalékos áfakulcs bevezetéséről szóló tavaly szeptemberi bejelentés előtt kevesebb mint 5700 új lakás szerepelt az ingatlan.com kínálatában, míg idén márciusban már több mint 6800 lakóingatlan volt a palettán. Ez egyébként a tavaly márciusi szinthez képest 23 százalékos bővülést jelent”.

Az újlakás-építéseknek további lendületet adhat egy rendeletmódosítás is, amely szerint 2021. június 30-a helyett 2022. június 30-án lépnek életbe a szigorúbb lakásenergetikai szabályok. Ennek köszönhetően a családi házak egy része akár olcsóbban is megépülhet az új határidőig, ami az árakra is kedvező hatást gyakorolhat a vevők szempontjából.

Jól látszik a karanténhatás

Az új lakások kínálatának növekedése mellett a kereslet élénkülése is jelentős. Idén majdnem háromszor annyi érdeklődés érkezett új lakóingatlanokra mint egy évvel korábban. A keresleti oldal felfutása leginkább a családi, iker- és sorházaknak köszönhető, mivel 2021 az első olyan év, amikor több érdeklődés érkezett új építésű házakra mint társasházi lakásokra.  A családi házak népszerűségéhez nagyban hozzájárulnak az év elején bevezetett extra családtámogatások és a koronavírus-járvány miatti karanténhatás is. Az új lakóingatlan vásárlását tervezők közül egyre többen szeretnének kertet vagy udvart is az új otthonukhoz.

Diagram az új lakásokra és házakra érkező érdeklődések számáról

Ingatlanárak: hol, mennyiért kínálják?

Összeállításunkból kiderül az is, hogy a különböző nagyvárosokban mennyi volt március közepén az új építésű társasházi lakások és házak átlagos négyzetméterára a kínálati piacon:

Diagram az új építésű lakások és házak átlakos kínálati négyzetméteráráról

Az újlakás-piac keresleti és kínálati oldala a következő néhány évben aktív maradhat, mivel jövő év végén lejár az ötszázalékos áfakulcs alkalmazásának egyik fontos határideje. Csak azokat az új lakóingatlanokat lehet 2026 végéig kedvezményes áfával értékesíteni, amelyek 2022 végéig építési engedélyt kaptak. Az otthonteremtési támogatásokkal együtt ez azt eredményezheti, hogy a 2020-as évek közepére évente akár 30-35 ezer új lakás is megépülhet.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!