Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így hosszabbodik a hiteltörlesztési moratórium

  • 3 perc olvasási idő
  • 2021.01.06.

Sok hiteles kap újabb átmeneti segítséget, 2021. június 30-áig meghosszabbodik ugyanis a hiteltörlesztési moratórium. 

Az eredetileg december végén lejáró fizetési moratóriumot további hat hónappal meghosszabbítja a kormány. Azonban az új szabály már nem vonatkozik mindenkire. 2020. október 28-án jelent meg a moratóriumhosszabbításról és a hitelfelmondás tilalmáról szóló jogszabály. Mutatjuk, mit kell tudnod róla!

Ki élhet a hiteltörlesztési moratórium lehetőségével? 

A moratórium lehetőségével 2021 januárjától a gyermeket várók és nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok élhetnek újabb hat hónapig. A januártól induló hosszabbítás is önkéntes lesz, azaz az arra jogosultak dönthetnek úgy is, hogy bár a kedvezményezett csoportok egyikébe tartoznak, inkább fizetnék fennálló hiteltartozásukat. Ugyanakkor az érintettek a moratórium időtartama alatt bármikor felfüggeszthetik a törlesztést, ha nehéz anyagi helyzetbe kerülnek. 

A vállalkozások esetében már más a helyzet: csak a pénzügyi nehézséggel küzdők élhetnek a moratórium lehetőségével. Nekik azonban ezt külön kell kérvényezni és adatokkal is alá kell támasztaniuk, hogy pénzügyi problémákkal küzdenek. 

Jöjjenek a részletek! 

  • A moratórium ezúttal is a 2020. március 18-a előtt kötött szerződésekre vonatkozik.
  • Hosszabbítása a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel rendelkező pénzügyi intézmények hiteleire és a diákhitelekre, valamint a pénzügyi lízingszerződésekre is vonatkozik. 
  • Az időszak alatt felgyűlt kamat nem tőkésedik, és az eredeti szerződésben meghatározott havi törlesztőrészlet a moratórium lejárta után nem emelkedhet. A moratórium alatt meg nem fizetett tőke-, kamat- és díjtartozást a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő meghosszabbítása mellett kell majd fizetni.
  • Az új moratóriumot a korábbi kormányzati nyilatkozatok szerint kiterjesztik a magáncsődeljárásban is résztvevő, kiemelt társadalmi csoportba tartozókra is.

Jönnek a banki egyeztetések

  • A lakossági ügyfelekkel a szerződésben meghatározott módon, de elsősorban elektronikusan egyeztet majd a bank arról, hogy a hitelek nem fizetése a moratórium meghosszabbításának a hatálya alá tartozik-e. 
  • A bankok ugyanis nem feltétlenül rendelkeznek minden olyan információval ügyfeleikről, amelyek alapján eldönthetik, hogy valaki a kedvezményezett csoportokba tartozik-e vagy sem.

Akik kimaradnak

A moratóriumhosszabbításból kimaradókra a jövő év közepéig, azaz 2021. június 30-ig pedig hitelfelmondási tilalom vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a hitelezőknek, vagyis többek között a bankoknak ebben az időszakban törekedniük kell arra, hogy átstrukturálják a szerződést, és azt az adós fizetni tudja. Fontos, hogy amennyiben ez június 30-áig nem történik meg, tehát nem jön létre új szerződés, akkor felmondhatja a pénzintézet a szerződést. 

Az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu szakértői azt is összegyűjtötték, hogy fizetési nehézségek esetén milyen megoldások, lehetőségek vannak

 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!