Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Gyorsinterjú az albérletpiacról: mi várható a nyáron?

Beköszöntött a nyár, lassan kihirdetik az egyetemi felvételi ponthatárokat, így nem csak a nyaralóhelyeken, de az albérletpiacon is indul a főszezon. Mi várható a következő hetekben, mire számíthatnak a bérlők és a bérbeadók? Árakról, trendekről, illetve az albérletpiac egyéb aktualitásairól Máriás Áron Ottóval, az ingatlankezeléssel foglalkozó NYOLCAS.COM Flat Management ügyvezetőjével beszélgettünk.

Erős a kereslet az albérletpiacon

– Milyen volt az idei év első fele és milyen most az albérletpiac?

– Folyamatos és stabil emelkedést tapasztaltunk az első hat hónap során. Kicsit más megközelítésből viszont azt is mondhatnám, hogy rendkívüli események sorozata miatt eddig még soha nem látott helyzetbe került az albérletpiac. Már tavaly is beszéltünk arról, hogy a gazdasági és világpolitikai események miatt kényszerből ugyan, de ingatlanvásárlás helyett a bérlés felé fordultak az emberek, ez viszont idén még inkább fokozódott. Ebből kifolyólag a bérlői megkeresések száma jelenleg rekordokat döntöget, és szinte minden ingatlant gyorsan ki lehet adni, pedig elképesztő bérleti díjakkal szembesül most az, aki bérelni szeretne. 

– Milyen nyarat vártok?

– Intenzívet. Hiszen már most nagyon erős a helyzet, ez pedig tovább fokozódik majd, ha bejelentik a felvételi ponthatárokat. A bérleti díjak várhatóan még magasabb szintre fognak emelkedni, és szerintem idén komoly rekordok fognak megdőlni.

Ami érdekes még, hogy az elmúlt évek tapasztalataival szemben idén nem csak augusztus-szeptemberre várunk egy körülbelül két hétig tartó csúcsidőszakot, hanem mostantól kezdve hónapokon keresztül fent leszünk a plafonon.

Ugyanis már most olyan intenzív a kereslet, mintha augusztus végén lennénk, pedig még csak július eleje van, és semmi olyat nem látunk, ami miatt ez a trend megfordulhatna.

Bérlői elvárások

– Milyen típusú lakásokra van most kereslet?

– Leginkább a kompakt méretű, modern, ugyanakkor magyar pénztárcával még megfizethető lakásokat keresik a legtöbben. Továbbra is a nappali plusz 1 hálós, 250.000 Ft alatti bérleti díjú új építésű lakások a sláger, bár ebben a kategóriában egyre kevesebb lakás van. Viszont érdekes jelenség, hogy míg a tavalyi rezsimizéria miatt volt egy kis ijedelem a nagyobb méretű, elavultabb energetikai tulajdonságokkal bíró lakások kiadhatósága kapcsán, addig idén úgy tűnik, hogy ebben a kategóriában sem lesz probléma a kereslettel. Ugyanis egy nagyobb réteg számáralassan megfizethetetlenné válnak a lakások, így visszatérhet a régi összeköltözős módszer, hogy egy nagyobb alapterületű lakást többen bérelnek ki az egy főre jutó kedvezőbb költségek miatt.

– Kik szeretnének most lakást bérelni?

–  A bérlői összetétel továbbra is vegyes, de a tapasztalataink szerint mintha a 25 év alatti fiatalok még nagyobb volumenben lennének jelen a bérlői tortában, mint valaha. A bérlők 80 százaléka egyébként dolgozó, és lehetősége szerint egyedül vagy párjával költözne, de természetesen továbbra is jelen vannak családos bérlők, illetve ahogy említettem, visszatérhetnek az összeköltöző triók is. Egyébként, aki teheti, az próbálja elhalasztani, kitolni a lakásbérlést, mivel úgy érzékeli, hogy jelenleg csak kevésbé kedvező feltételekkel lehet ezt megtenni.

Aki teheti, lépjen időben

– Mit javasoltok azoknak, akik mégis most kezdenek albérlet után nézni?

– Először is azt, hogy készüljenek fel arra, hogy idén még nehezebb lesz megfelelő lakást találni, mint az eddigi években. Ezért mindenképpen érdemes előre körülnézni, felhívni néhány hirdetőt, hogy időben realizáljuk a helyzetet és tisztába kerüljünk azzal, mire is számíthatunk.

Aki teheti, lépjen időben és ne várja meg a ponthatárok kihirdetését, illetve, ha van egy megfelelő lakás, próbáljunk meg mielőbb megállapodni a bérbeadóval.

Aki az eredeti elképzeléseitől eltérően 2-3 héten belül nem találna lakást, annak azt javasoljuk, hogy ha átmenetileg is, de hozzon kompromisszumos döntéseket a lakást illetően, vagy fogadja el azt, hogy idén sokkal több pénzt kell áldoznia egy szép bérleményre.

Sajnos ugyanolyan ez, mint a boltokban. Idén jóval drágábban kapjuk ugyanazt, mint tavaly, pedig minőségben nincs pozitív változás.

– Ezek szerint a bérbeadók az idei év nyertesei?

– Egyértelműen igen. Hiszen a bérlők beragadtak a több éve kibérelt lakásokba, nem fluktuál a piac, így pedig hosszabbodik a bérlési idő. Ez igen kedvező jelenség a bérbeadóknak, ráadásul egy bent lakó bérlő esetében könnyűszerrel lehet emelni a bérleti díjon, mivel aki nem fogadja el az emelést, az csak rosszabb feltételekkel tud mástól lakást bérelni.

Mi az általunk kezelt lakások esetében idén 250 bérleti díjemelést hajtottunk végre, és durva a számadat, de a bérlők 98 százaléka kérdés nélkül fogadta el a díjemelést. Ha egy bérbeadó mégis elveszítené a meglévő bérlőjét, akkor sincs semmi oka a pánikra, mert könnyen fog másik bérlőt találni, ráadásul jóval magasabb bérleti díjon, mint előtte. Meglepő dolgok történnek mostanság, mi is nagyokat nézünk néha.

Piaci egyensúly

– Mi várható hosszabb távon? Mikor lélegezhetnek fel a bérlők?

– Én személy szerint még jó ideig az albérletpiac további menetelését várom. Ugyanis, amíg az állampapír ilyen magas kamatokat fizet, addig a befektetők abban fogják tartani a pénzüket, és kivárnak a kiadási célú ingatlanvásárlással. Ezáltal nem lesz utánpótlás a kínálati oldalon és tovább szűkül a piac.

A magas banki hitelkamatok miatt pedig a fiatal bérlők zömének még sokáig elérhetetlen lesz a saját ingatlan megvásárlása, főleg úgy, hogy a dinamikusan növekvő megélhetési és lakhatási költségek miatt lassabban gyűlik az önerő.

Tehát csak az segíthet, ha az infláció visszatér a normál mederbe, a banki kamatok normalizálódnak, a befektetők pedig állampapír helyett ismét az ingatlanbefektetést választják. Erre reális esély leghamarabb 1-2 év múlva lesz, és akkor majd helyreállhat a piaci egyensúly.

Mutass kiadó ingatlanokat

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!