Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ennyit fizetnek külföldön az ingatlanközvetítőknek

  • 7 perc olvasási idő
  • 2022.01.20.

Az elmúlt évtizedben hatalmas változáson mentek keresztül az ingatlanközvetítői szolgáltatások és ezzel összefüggésben módosulnak a jutalékok is. A tanácsadói díjak sok helyen jelentősen mérséklődtek, máshol még tartják a korábbi szinteket, de mindenképpen csökkenő tendenciákat tapasztalhatunk. Magyarországon nagyjából 2-6%+áfa között mozognak az ingatlanközvetítői jutalékok, vagyis nagyjából a díjszinteket tekintve középen helyezkedünk el. Vajon mi ennek az oka? Merre tendálunk? Összehasonlításképpen megnéztünk néhány országot, hogy mennyi az átlagos tanácsadói díj, amelyet az eladók és a vevők kifizetnek a lakásértékesítés után.

Eltérő ingatlanközvetítői szerepek

A lakásértékesítés során eltérő lehet az ingatlanközvetítők szerepe. Több országban a tanácsadók tevékenysége meghatározó, illetve domináns a piacon, miközben akár kizárólagos szerződést is kötnek az eladókkal. Más országokban pedig a tulajdonos több ügynököt is megbíz az értékesítés lebonyolításához, és ezzel együtt az eladó is nagyobb szerepet vállal a folyamatban. 

Globálisan azonban megállapítható, hogy az utóbbi években folyamatosan csökkentek az ingatlanközvetítői jutalékok, egyes országokban szinte megfeleződtek. Úgy tűnik, hogy ez a tendencia folytatódik, a digitalizálódó világunkban átalakulnak az adásvételi megoldások, csökkennek a költségek.

Míg Nagy-Britanniában, az USA-ban és a skandináv államokban a tranzakciók túlnyomó többsége az ingatlanközvetítőkhöz fűződik, sőt, meghatározó a kizárólagos szerződések megkötése, addig Magyarországon, vagy a dél-európai országokban, netán a közép-európai államokban kiegyensúlyozottabb az arány az értékesítések során az eladó és a tanácsadók között, illetve a tulajdonos több szakembert is megbízhat az értékesítéssel.

Szintén lényeges kérdés a közvetítői jutalék. Míg nálunk az eladó képviselője részesül belőle, addig máshol a díj akár ötven-ötven százalékban is megoszlik az eladó és a vevő ingatlanközvetítője között. Utóbbi esetben ez magasabb összeget jelent, de legalább nem csupán az egyik felet terheli. Most nézzük néhány példát a nagyvilágban a jutalék nagyságrendjéről, bár természetesen csak átlagokat tudunk mondani.

Angolszász számok

A TheAdvisory szerint az átlagos ingatlanügynöki díj az Egyesült Királyságban 1,18% + áfa egy kizárólagos ügynöki szerződés esetén, ami meglehetősen jó ár-érték aránynak számít. Más brit statisztikák szerint a díj 0,75% és 3,0% + áfa között lehet attól függően, hogy milyen szerződést kötött az eladó az ingatlanügynökével. Fontos ezzel kapcsolatban a kizárólagosság, illetve a megbízás időtartalma. Bár érdemes megjegyezni, hogy a londoni ügynökök általában drágábbak, hiszen a metropolisz mégiscsak a világ egyik legjelentősebb üzleti központja. 

Maradjunk még az angolszász területen, de ugorjunk át Amerikába. Az USA kontinensnyi területet és számos államot fed le, ahol eltérő szokások érvényesülnek, így nincs könnyű dolgunk, ha egy átlagos jutalékszintet szeretnénk meghatározni. A jutalékok mértéke különbözhet a legmagasabb és legalacsonyabb költségekkel rendelkező államokban. Ezért az átlagos díjak akár egy teljes százalékponttal is eltérhetnek. Az USA-val kapcsolatban azonban fontos megjegyezni, hogy mind a vevőket, mind az eladókat képviselő ügynökök kapnak jutalékot, amelyen nagyjából fele-fele arányban osztoznak.

A ma csaknem 1,5 millió taggal rendelkező National Association of Realtors még az 1950-es években javasolta, hogy 6% legyen a jutalék, amely az elmúlt időszakban sok esetben inkább közelíti az 5%-ot. A coloradói székhelyű Real Trends széles körben idézett felmérése szerint az átlagos jutalék 2020-ban 4,94%-ra csökkent a 2018-as 5,03%-ról, a csökkenés alapvetően ott érvényesül, ahol nagy a piaci forgalom. Az USA egyik legnagyobb ingatlanbróker cége, a Realogy szerint az átlagos jutalékszint 4,86% volt 2020-ban, míg a Clever ingatlantanácsadó 2021-ben a globális hálózata segítségével szondázta meg a piacot, és úgy találta, hogy az átlagos ingatlan jutalék költsége 5,49%.

Mi a helyzet Európa északibb tájain?

2020-ban Svédországban az átlagos jutalék, amelyet az eladó fizet 2,7% volt, és az arány nagyjából 1,5-5% között mozgott. Stockholmban érdekes módon kevesebbet kell fizetni, míg vidéken magasabbak az árak. Összességében csökkentek a jutalékok a skandináv államban a Counselors of Real Estate adatai szerint. A globális tanácsadó huszonegy országban van jelen, ennek is köszönhetően a jutalékokról készített egy kis összefoglaló táblát, amelyből kiderül, hogy az egyes országokban nagyjából 3% körül alakulnak az átlagos díjak. 

Európa legmeghatározóbb országa Németország, de mint szövetségi államban a fizetendő összeg és annak felosztása tartományonként eltérő lehet. 2020 végén pedig új jogszabályt alkottak. Az előírás értelmében egyenlő arányban kell megosztani az ingatlanügynöki díjakat az ingatlan vevője és eladója között. Ha európai kitekintéssel nézzük, akkor Németországban gyakran kétszer olyan magas a jutalék, mint sok más európai országban (például Ausztriában 3-4%, Belgiumban 3-5%). A Global Property Guide szerint az egyes német tartományokban átlagosan 3-6% között mozog a jutalék, plusz ehhez kapcsolódik a 19%-os áfa. 

Ausztriában a legtöbb esetben a vevő 3% + 20%-os áfát fizet jutalékként, amelyet az osztrák ingatlanközvetítői szabályzat határoz meg. Ráadásul tiltja, hogy a tanácsadók a törvényben megengedettnél nagyobb díjat számítsanak fel. A maximális jutalék 4% (4,8% áfával) lehet, de az ilyen tranzakciók ritkák a Tranio nemzetközi ingatlantanácsadó vállalat statisztikái szerint.

Nézzünk körül Közép- és Dél-Európában is!

Németország szomszédságában, Lengyelországban az ingatlanügynökök a végső eladási összeg körülbelül 3%-át (plusz áfát) kapják meg jutalékként, amire rárakódik még a 23%-os áfa. Sőt, a megbízott az eladó nevében egy másik ingatlantanácsadóval is együttműködhet: a sikeres tranzakció után pedig megosztják a teljes jutalékot. 

Olaszországban az ügynöki jutalékok országos átlaga 3% plusz áfa, és nagyjából 2-5% + áfa (10-22%) között mozog az ingatlan jellemzőitől és elhelyezkedésétől függően a RockAgent adatai szerint. Az olasz tartományokban kisebb eltérések adódhatnak, de csupán néhány régióban lehet 1,5-2%-os jutalékkal találkozni. Meg kell jegyeznünk, hogy a díj megoszlik a vevő és az eladó között. A teljes összeget semmilyen törvény nem szabályozza, hiszen a települések adnak útmutatót a szabályzatuk alapján, de ezek nem kötelező érvényűek. 

Keleti szomszédunknál, Romániában a jutalékok leggyakrabban a tranzakció értékének 1-4 százaléka között mozognak. Áfával együtt viszont egyes esetekben a teljes összeg elérheti a 6%-ot is. A fix jutalékot pedig az alacsonyabb értékű ingatlanok ügynökei preferálják. Alapvetően az eladók fizetik a díjakat, de több esetben megoszlanak a tanácsadói költségek. Ekkor a túlnyomó részt a tulajdonos egyenlíti ki, míg a maradék a vevőt terheli.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!