Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Egyre több a kiemelt hirdetés az ingatlan.com-on. Megéri, ha gyorsan akarjuk a lakást eladni!

  • 3 perc olvasási idő
  • 2022. október 12.

A korábbi években az alacsony banki kamatok idején csökkent az ingatlanhirdetések száma, de a trend egy ideje megfordult, és ismét egyre többen akarják a lakásukat, házukat eladni. Ráadásul a rezsiválság ezt a folyamatot még erősíti is, ennek köszönhetően a hirdetések száma folyamatosan nő az ingatlan.com-on. Ezzel párhuzamosan azonban csökken a vevők száma, így egyre fontosabbá válik, hogy az adott ingatlan a kiemelések segítségével a listázott oldalak elejére kerüljön.

Az ingatlanhirdetések alakulása

A piacvezető portál 2017-ben regisztrálta a csúcsot, amikor 290 ezer hirdetés jelent meg. Azóta csökken a hirdetések száma, 2022-ben cirka 188 ezer ingatlant, telket kínáltak megvételre az ingatlan.com honlapján. Közben az ingatlanok ára is hatalmas emelkedésen ment keresztül.

Azonban most a válság hatására ismét emelkedésnek indult a hirdetések száma az ingatlan.com-on, hiszen a magasabb kamatok miatt a növekvő árakat sokkal nehezebb kifizetni, ráadásul egyre többen szeretnék eladni a magas rezsiköltséggel járó ingatlanjukat, hogy energiahatékonyabb otthonokat vásároljanak. Ez nyilvánvalóan növeli a versenyt, ezzel párhuzamosan a hirdetés kiemelése – a licitálás – is egyre nagyobb szerepet kap.


A licit

A licitálás itt nem az ingatlan áráról szól, hanem a hirdetés kiemelésére lehet licitálni, lényegében minél többet költesz a hirdetésre, annál előrébb vagy a listában, így hamarabb nézik meg az érdeklődők, mint a többi hasonló ingatlant. Ez az összeg hirdetésenként és naponta pár forinttól akár több száz vagy akár ezer forintig terjedhet saját belátásunk szerint. Nyilván a listázott oldalak elején található ingatlanok a legnézettebbek, azok kelnek el a leghamarabb, vagy a legjobb áron.

Míg 2018-ban az ingatlanközvetítők a hirdetéseik 28%-át licitálták, hogy a listázott oldalakon minél előrébb kerüljenek, addig ugyanez a szám 2022-ben már elérte a 42%-ot. Idén a hirdetők 2018-hoz képest havonta 34%-kal nagyobb összeget költenek a hirdetések kiemelésére.

Érdemes megnézni azt is, hogy a licitált és a nem licitált egyedi hirdetések mekkora figyelmet kapnak az érdeklődők részéről. Naponta átlagosan kétszer annyian tekintenek meg egy hirdetést az ingatlan.com portálon, ha licitálva van. Idén szeptemberben a licitált hirdetéseket naponta nagyjából hatan nézték meg, míg ugyanez a szám licit nélkül cirka három.

Budapesten még szembetűnőbb a különbség. Hiszen a licitált lakáshirdetéseket két és félszer annyian tekintik meg (7,5 megtekintés/hirdetés), mint a nem licitált ingatlanokat (2,9 megtekintés/hirdetés).

Eladó ingatlant keresek

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!