Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A budapesti albérletek újra megteltek élettel

Továbbra is vegyesen mozognak az albérletárak az országos piacon. A budapesti albérletek árai gyorsabban nőttek októberben, a fővároson kívüli piacon viszont lassult az áremelkedési tempó. Mutatjuk a KSH-ingatlan.com 2021 októberi lakbérindexének eredményeit.

A budapesti albérletek jobban drágultak, de még elmaradnak a covid előtti szinttől. Vannak országrészek, ahol csökkentek az albérletárak.

Majdnem 6 százalékos drágulás éves szinten

Az országos bérleti díjak októberben az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal növekedtek, ez azt jelenti, hogy kevesebb mint a felére csökkent a havi drágulás üteme a szeptemberben mért 0,9 százalékos emelkedéshez képest. Ezzel szemben a budapesti albérletek ütemes drágulást mutatnak: 1,4 százalékkal nőttek az egy hónap alatt, szemben a szeptemberi 0,3 százalékkal. A tizenkét hónappal korábbihoz viszonyítva országosan 8,6 százalékkal, Budapesten valamivel mérsékeltebben, 7,9 százalékkal emelkedtek az albérletárak.

ksh-ingatlan.com lakbérindex

“A bérleti díjak 2021 januári mélypontját követően október volt a tizedik hónap, amikor havi szinten drágultak az albérletek. Az áremelkedés mértéke azonban nyár óta fokozatos lassul. Nyugat-Dunántúlon és az Észak-Alföldön nőttek az októberi bérleti díjak szeptemberhez képest, a többi régióban viszont csökkentek. Pest megyében, a Közép- és Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön kevesebbet kellett fizetni egy kiadó lakásért, mint egy hónappal ezelőtt. A budapesti albérletekbe visszatért az élet. Ezt jelzi, hogy a mostaninál nagyobb havi áremelkedésre júliusban, a diákokhoz köthető albérletpiaci főszezonban volt példa” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mennyibe kerültek a budapesti albérletek novemberben?

Az ingatlan.com elemzése ismerteti a budapesti és a többi nagyváros albérletpiaci kínálatát is. A budapesti albérletek az előző hónaphoz hasonlóan havonta átlagosan 150 ezer forintba kerültek. Továbbra is az V. kerület a legdrágább, ezúttal 218 ezer forintos összeggel, ami több mint 6 százalékos emelkedést jelent október végéhez képest. A különböző városrészek közül a VI. és VII. kerületben 180 ezer és 140 ezer forintért lehet bérelni. A XI. és XIII. kerületben egyaránt 160 ezer forintba kerül egy kiadó lakás. A legolcsóbb kerület Soroksár, ott 110 ezer forintos átlagáron hirdetik az albérleteket.

Budapesti albérletek

A megyeszékhelyeket nézve pedig az látszik, hogy Veszprém 130 ezer forinttal a legdrágább, majd Debrecen és Székesfehérvár következik 120-120 ezer forintos árszinttel. A 100 ezer forint alatti városok táborába tartozik többek között Szolnok, Miskolc, Nyíregyháza és Zalaegerszeg 90-95 ezer forinttal. A legolcsóbban pedig Salgótarjánban és Békéscsabán bérelhetőek a lakások: előbbi városban 75 ezer, utóbbiban pedig 74 ezer forint az átlagos havi bérleti díj.

ingatlan.com albérletárak

Erre a forgatókönyvre lehet számítani a jövőben

A folyamatos drágulás ellenére a budapesti albérletek árai még mindig elmaradnak a járvány előtti szinttől. Eközben a nyugat-magyarországi nagyvárosokban történelmi csúcsot döntenek az albérletárak. A jövő szempontjából tehát az lesz a meghatározó, hogy milyen hatást gyakorol a berobbanó hullám a bérlők életére. Ha nem lesz érdemleges változás a jelenlegihez képest, akkor a mostani tendenciák tovább folytatódhatnak, ha viszont esetleges korlátozásokra kerülne sor, akkor az albérletárak valamilyen mértékben csökkenhetnek is.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!