Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Albérletpiaci legek – 270-szeres különbség a bérleti díjak között

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetésével csütörtökön elindult a főszezon az albérletpiacon, a tanévre készülő diákok egy része a következő napokban, hetekben keres magának bérelhető lakás országszerte. Az ingatlan.com pedig a szezonnyitás apropóján összegyűjtötte az albérletpiaci legeket a 18 ezer hirdetésből álló kínálatból.

Július közepén a legolcsóbb kiadó lakóingatlan az országos kínálatban a Hajdú-Bihar megye határához közel eső Darvason található: az ottani, 100 négyzetméteres lakásért havonta 20 ezer forintot kér az önkormányzat. Bár kétségtelenül alacsony ez az ár az országos díjakhoz képest, a debreceni egyetemistáknak valószínűleg ez nem jelenthet megoldást. Ettől az ingatlantól ugyanis a megyeszékhely tömegközlekedéssel legalább 2 órás távolságban van. A legolcsóbb egyetemvárosi albérlet egy kifejezetten egyetemistáknak ajánlott 60 négyzetméteres, 2 szobás dunaújvárosi panellakás, amelynek a bérleti díja 40 ezer forint havonta.

Albérletpiaci legek a fővárosban is

Bár Budapesten bőven 140 ezer forint a havi átlagos bérleti díj, majdnem ezer ingatlan 100 ezer forintnál olcsóbban bérelhető. A legalacsonyabb bérleti díjú fővárosi albérlet a XV. kerületben található. A Szentmihályi úton lévő 23 négyzetméteres ingatlanért 60 ezer forintot szeretne kapni a bérbeadó. A legkisebb lakást a Blaha Lujza térnél kínálják kiadásra havi 65 ezer forintért. Ez egy szupermini garzon, mindössze 9 négyzetméteres. Nemcsak a pesti, hanem a budai oldalon – mégpedig a II. kerületben – is van hasonlóan pici garzon, amely 10 négyzetméteres, és havonta 85 ezer forint fejében bérelhető.

 A másik véglet

Az ország legdrágább albérlete egy majdnem 1900 négyzetméteres telekkel rendelkező, összesen 760 négyzetméter alapterületű, 10 szobás rózsadombi családi ház. A tulajdonos ezért az albérletért havonta 15 ezer eurót, azaz mostani árfolyamon majdnem 5,4 millió forintot kér. Ha csak szobákra vetítjük a bérleti díjat, az akkor is több mint félmillió forint lenne.

Az élmezőnyben szerepel még egy kiadó – egyben egyébként 2 milliárd forintért eladó – kastély is, amely a budapesti II. kerületben található. A tulajdonos 4 millióért adná ki havonta, cserébe 26 szoba van benne plusz két önálló lakás tartozik hozzá majdnem 5000 négyzetméteres telken.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!